Gezi direnişi sırasında İstanbul'da 1 Mayıs Mahallesi'nden çıkarak TEM otoyolunu trafiğe kapatan grup içerisinde yer alan Mehmet Ayvalıtaş'ın ölümü ile ilgili iddianame Cumhuriyet Savcısı Müfit Büyükçolpan tarafından mahkemeye gönderildi. Cumhuriyet'ten Murat İnceoğlu'nun haberine göre; savcı, 2 Haziran günü kalabalığın içerisine hızla giren bir aracın Ayvalıtaş'ın ölümüne neden olmasını 'kaza' olarak değerlendirdi. Olay yerinde MOBESE kameraları olmasına rağmen görüntüler de dosyada yer almadı.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede olay, aralarında müşteki Mehmet Ayvalıtaş ve kuzeni S.K'nın da bulunduğu grubun yolu kapattığı sırada "Sanıklardan Mehmet Görkem Demirbaş'ın aracı ile diğer sanık Cengiz Aktaş'ın aracı bu yolda giderken önlerindeki araçların durması ile ani fren yaptılar. Demirbaş'ın aracı, önündeki Aktaş'ın aracına çarptı. Bu çarpışmanın etkisiyle her iki araç da yoldaki Ayvalıtaş ile S.K.'ye çarptı. Ayvalıtaş hayatını kaybetti, kuzeni S.K. ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı" şeklinde anlatıldı. İddianamede sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş, hızlı araç kullanarak takip mesafesine uymamaları nedeniyle "taksirle ölüme ve yaralamaya neden olmak" ile suçlandılar. 21 Kasım günü görülecek davada sanıklar 15 yıla kadar hapis istemi ile yargılanacaklar.

Ayvalıtaş ailesinin avukatlığını yapan Ayla Öztabak, soruşturma aşamasında sanıklarla birlikte keşif yapılmasını talep etmelerine rağmen keşif yapılmamasını eleştirdi. Ayvalıtaş'ın ölümü sırasında olay yerinde çok sayıda kişi olmasına rağmen tanıkların da dinlenmediğini belirten Öztabak, taleplerini yargılamanın başlaması ile birlikte mahkeme heyetine ileteceklerini söyledi.