Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde çıkan çatışmada 13 asker hayatını kaybetti, 2'si ağır 7 asker yaralandı. Genelkurmay'dan yapılan açıklamada "Çatışmada ve ormanlık alanda atılan el bombalarının etkisiyle çıkan yangından dolayı 13 askeri personelimiz ölmüştür" denildi.

Çatışmalarda 7 gerilla da hayatını kaybetti.

DEMİRTAŞ: UMUT EDİYORUM BU ACI SON OLUR

Diyarbakır'da Demokratik Toplum Kongresi (DTK) toplantısına katılan BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Silvan'daki saldırıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Saldırıyı basından duyduklarını söyleyen Demirtaş, şöyle dedi:

"Çatışmada 13 asker hayatını kaybetmiş, yaralılar olduğu söyleniyor. Her şeyden önce çok üzgün olduğumuzu belirtmek isterim. Yaşamını yitiren gençlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Türkiye'de bugüne kadar bu mesele yüzünden, Kürt sorunu yüzünden yaşanan çatışmalarda yitirdiğimiz her genç Türkiye'nin değeridir. Ortak paydasıdır, ortak acısıdır. Siyasetin çözüm bulmaması, siyasetin cesaretsizliğinin bedelini bugün gençler ödüyorlar. Çok acı bir durumdur. Bütün bu olup bitenlerde, Türkiye'de siyaset kanallarının çözüm üretmek yerine, siyaset kanallarını tıkayarak, siyaset kanallarını çözümsüzlüğe iterek, çözümsüzlük politikalarını üreten başta siyasetçiler sorumludur. Umut ediyorum bu son acı olur."

BAŞBAKANLIKTA GÜVENLİK TOPLANTISI

Öte yandan olayın öğrenilmesinin ardından toplanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan katıldı.

KOMUTANLAR BÖLGEYE GİTTİ

Saldırının ardından Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, bölgeye gitti. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile yarın sabah Diyarbakır'a gidecek.

CUMHURBAŞKANI GÜL: İYİ NİYETLİ GAYRETLER TERÖR ÖRGÜTÜNÜ RAHATSIZ EDİYOR

Saldırının ardından bir açıklama yayınlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Diyarbakır'da 13 askerin öldürülmesiyle ilgili olarak, “Türkiye'nin gelişmesi, demokrasimizin olgunlaşması ve sorunların aşılması konusunda gösterilen iyi niyetli gayretler, terör örgütünü rahatsız etmektedir. Ancak, kan dökerek, insanlara acı yaşatarak amacına ulaşacağını düşünenler, büyük bir gafletin içine düştüklerini mutlaka anlayacaklardır” dedi.

'AMAÇLARI APAÇIK ORTADA'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da saldırının ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'e başsağlığı mesajı gönderdi. Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

“Ülkemizin bekası ve milletimizin huzuru için canlarını vererek şehitlik mertebesine ulaşan askerlerimizin, yine bu uğurda gece-gündüz mücadele veren güvenlik güçlerimizin fedakarlıkları her türlü takdirin üzerindedir. Bu eylemlerin ve arkasındaki güçlerin amacı apaçık ortadadır. Türkiye Cumhuriyeti, diğer bütün sıkıntıları gibi, terör sorununun da üstesinden gelecek güce ve kararlılığa sahiptir.

Türkiye, demokrasiden, hukuktan ve kardeşlikten asla taviz vermeden, terörün de, onun gerisindeki güçlerin de üstesinden gelmeyi başaracaktır. Şehitlerimizin acısı yüreklerimizi dağlarken, terörle mücadele konusundaki kararlılığımızı da güçlendirmektedir. Aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralı askerlerimize acil şifalar, milletimize ve de sizin şahsınızda Türk Silahlı Kuvvetlerimizin tüm mensuplarına başsağlığı diliyorum.”

BAHÇELİ: BAŞBAKANI SAMİMİYETLE DESTEKLERİZ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Çok tehlikeli sonuçları olacak bu vahim noktaya gelinmesinin en büyük sorumlusu terörle mücadeleyi zaafa uğratan, PKK açılımı ile bölücü emelleri siyaset sahnesine taşıyan ve İmralı canisi ile Türkiye'nin bölünmesiyle sonuçlanacak gizli siyasi çözüm pazarlıkları yürüten Başbakan Erdoğan ve hükümetidir” dedi.

TBMM BAŞKANI ÇİÇEK: HERKES SAFINI İYİ BELİRLESİN

Saldırının ardından bir açıklama yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Bir taraftan demokrasi, bir taraftan barış ve özgürlük ama öbür tarafta da kan, kin ve vahşet... Artık herkesin safını iyi belirlemesi lazım. Ya demokrasiden yana olacağız ya da bu türlü kan ve kin kusanlarla beraber olacağız” dedi.

“Şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar” dileğinde bulunan Çiçek, şöyle devam etti:

“Milletimizin, hepimizin başı sağ olsun. Temenni ederim ki bu son üzücü olay olsun ama maalesef Türkiye geliştikçe, büyüdükçe, bölgesinde söz sahibi oldukça bundan rahatsız olanlar var. Bu rahatsız olanların kullandığı en uygun enstrüman da terör örgütüdür. Hep ifade ettim ki bu terör örgütü, hiçbir zaman Kürt vatandaşlarımızı o bölgenin insanlarını temsil etmiyor. Bunlar uluslararası güçlerin menfaatine hizmet eden, onun için kan döken, kin kusan, bir vahşet örgütü. Bunu artık hepimizin, herkesin çok daha iyi anlaması lazım. Herkesin de safını bu manada çok daha iyi netleştirmesi gerekiyor. Zannediyorum bu konu ile ilgili çok yönlü değerlendirme yapılıyor, yapılacak.”

BDP'YE MESAJ GÖNDERDİ

Çiçek, bir gazetecinin, “Bugün BDP'liler ile görüşme vardı. Bir uzlaşma sağlanamadı ama yemin edilebilir gibi mesajlar da veriliyordu” sözleri üzerine, “Herkesin olup bitenlerden ders çıkarması ve nasıl kullanıldığını herkesin çok iyi anlaması lazım. Bu gelişmelerden hiç kimse fayda umamaz. Bu gelişmelerden bu topraklarda yaşayan 74 milyon insanın menfaati olamaz” şeklinde konuştu. Bu tip eylemlerin başkasının menfaatine hizmet ettiğini vurgulayan Çiçek, “İnşallah aklını başına almayanlar varsa o manada bu son üzücü olay herkesin aklına başına getirir ve safını tercih eder. Ya demokrasiden yana haktan hukuktan yana olacak ya da kan ve kin kusan tarafta olacak” dedi.

ABD, SALDIRIYI ŞİDDETLE KINADI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner de günlük basın brifinginde, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Türkiye ile dayanışma içerisinde olduklarını ifade eden Toner, "ABD, Türk askerlerinin bugünkü saldırıda şehit edilmesini en şiddetli biçimde kınamaktadır. Türkiye'ye terörle mücadelesinde güçlü destek veriyoruz ve terörizme her şekliyle karşı koymada Türk hükümetiyle birlikte çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Toner, bir gazetecinin, "ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Türkiye ziyareti sırasında, Türkiye ile ABD arasında terörle mücadele konusundaki işbirliğini geliştirmeye dönük bir planın ele alınıp alınmayacağı" şeklindeki sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Bildiğiniz gibi, Türkiye'nin PKK'ya karşı mücadelesine istihbarat yoluyla destek veriyoruz. Bunun ayrıntılarına giremem. Bakan Clinton'ın temasları öncesinde de bir öngörüde bulunamam. Sadece şunu söyleyebilirim; PKK ile mücadelesinde Türkiye ile dayanışma içerisindeyiz ve yardım etmeye hazırız. Şu anda (PKK konusunda) Türkiye ile daha çok, istihbarat paylaşımı yürütüyoruz".