Emek ve demokrasi güçleri, AKP'nin Suriye'ye dönük savaş politikalarını protesto etmek için bu akşam saat 19.00'da Taksim Meydanı'nda eylem yapacak.

 

TBMM, bugün Suriye'ye asker gönderilmesi için hükümete yetki veren savaş tezkeresini görüşürken, savaş karşıtları da AKP'nin Suriye'ye yönelik savaş politikalarına karşı sokağa çıkacak.

 

Akçakale'de yaşanan ölümlerin ardından Halkevleri, Halkların Demokratik Kongresi İstanbul Meclisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Türkiye Komünist Partisi, TMMOB İKK, KESK İstanbul Şubeler Platformu, İstanbul Tabip Odası, Eczacılar Odası İstanbul Şubesi, AKP'nin Suriye'ye dönük savaş politikalarını protesto etmek için bu akşam saat 19.00'da Taksim Meydanı'nda eylem yapacak.

 

Eylemin duyuru metninde, "AKP'nin emperyalistlerin teşviki ile sürdürdüğü bölgesel savaş çığırtkanlığı, Suriye'de iç savaşı kışkırtma hamleleri, giderek tırmandırdığı savaş politikaları Akçakale'de yitirilen canların sorumlusudur. AKP'nin savaş politikalarına karşı olan herkesi 4 Ekim Perşembe günü saat 19:00'da İstanbul'da Taksim Meydanı'na çağırıyoruz" denildi.

 

HDK'DEN 'SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI'NA TEPKİ

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu Üyesi Ender İmrek de, Suriye'ye askeri müdahale için tezkerenin gündeme getirilmesine tepki gösterdi. İmrek, "AKP Akçakale'deki saldırıyı savaş çığırtkanlığına dönüştürmek istiyor. Bunu kabul edilemez buluyoruz" dedi. İmrek, AKP'nin, savaş politikasını artırmak için tezkerelere gerekçeler üretmeye çalıştığını ifade etti.

 

AKÇAKALE'DEKİ SALDIRI

Ender İmrek, Akçakale'deki saldırıya değindi: "Dünkü 5 yurttaşın hayatını kaybetmesine yol açan saldırıyı kınıyor ve lanetliyoruz. Bu, sınır boylarına yerleştirilmiş olan Özgür Suriye Ordusu'nun ya da başka güçlerin, Türkiye'nin savaş politikasını artırmak için ortaya koyduğu bir provokasyon olabilir. Ya da Suriye ordusunun işi olabilir. Ama bunun bir savaş bezirganlığına dönüştürülmesini kabul edemeyiz."

 

'TÜRKİYE, ÖNCE KENDİ SAVAŞ HALİ UYGULAMALARINI KALDIRSIN'

AKP Hükümeti'nin, sınır ötesi operasyona meşruiyet kazandırmaya çalıştığına dikkat çeken Ender İmrek, hükümetin bu tür olası askeri müdahaleleri gündeme getirerek ülkedeki halkların ırkçı-milliyetçi eğilimlerini artırdığını belirtti.

 

İmrek, şunları kaydetti: "HDK olarak, Türkiye'nin komşu ülkelerin iç sorunlarına müdahale etmemesi gerektiğini söylüyoruz. Suriye'de antidemokratik durumlar var ama bu, Suriye'deki halkların mücadelesiyle çözülebilir. Türkiye, sanki kendi sorunlarını çözmüş bir ülke gibi, başka ülkelere müdahale etme hakkına sahip değil. Türkiye'de Kürt sorunundan kaynaklı cephe savaşı gündeme gelmişken, 'KCK' tutuklamaları ve antidemokratik uygulamalar varken ve böylece Türkiye zaten bir savaş hali uygulamalarını kendisi yönetirken, bunları gözden ırak tutamaz."