Tarih Vakfı'nın "Cumhuriyet tarihinin tartışmalı konuları" başlıklı sempozyumunun bir oturumunu gözaltında olduğu için yönetemeyen Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın gözaltına alınması konuşmacılar ve katılımcılar tarafından alkış ve zılgıtlarla protesto edildi.

BDP'nin Anayasa Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı, "KCK" adı altında yapılan operasyonda gözaltına alınmasaydı bugün Tarih Vakfı'nca İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin Santralİstanbul kampusunda düzenlenen "Cumhuriyet tarihinin tartışmalı konuları" başlıklı sempozyumun bir oturumuna başkanlık edecekti. Ersanlı'nın yöneteceği "Sınıf, Kimlik, Devlet ve Birey" başlıklı 3. oturumda sandalyesi boş bırakılırken, oturumun konuşmacıları ve katılımcıları, Ersanlı'nın gözaltına alınmasını ayakta alkış ve zılgıtlarla protesto etti.

Dakikalarca süren alkışlı protestonun ardından Ersanlı'nın boş kalan sandalyesi önünde açıklama yapan Tarih Vakfı Yönetim Kurulu (YK) Başkanı Oktay Özel, gözaltı olayından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Tarih Vakfı'nın 20. yılı dolayısıyla düzenlediğimiz 'Cumhuriyet tarihinin tartışmalı konuları' başlıklı toplantımızda, bu oturumu yönetmesi beklenen Vakfımız üyesi Prof. Büşra Ersanlı'nın gözaltına alındığını üzüntüyle öğrendik. Oturum izleyicileri ve katılımcıları olarak bu olayı protesto ediyor ve özgürlükçü demokrasinin bir gereği olarak Sayın Ersanlı ve bu sürecin tüm mağdurlarının en kısa zamanda özgürlüklerine kavuşturulmasını bekliyoruz" dedi.

Uzun süren protestodan sonra oturuma geçildi. Oturumun konuşmacıları arasında olan ve "Gayrimüslim yurttaşlar üzerine yapılan araştırmalar" başlıklı sunumu olan araştırmacı yazar Rıfat Bali, sunumunu yapmadan önce Ersanlı'nın gözaltına alınmasına ilişkin tepkisini dile getirdi. Bali, "Türkiye'de artık hiçbir şeye şaşırmam, her şey olabilir" diye düşündüğü bir dönemde gazetede Ersanlı'nın gözaltına alındığını okuduğunda "Evet şaşılacak daha çok şey varmış" diye düşündüğünü söyledi. Ersanlı'nın biran önce özgürlüğüne kavuşması için tüm demokratik kesimlerin harekete geçmesi yönünde çağrı yapan Bali, "Akademisyen arkadaşımızın ve diğer tutuklarının biran önce serbest bırakılmasını talep ediyorum" dedi.

KADINLAR KAYGILI

KA.DER üyesi ve önceki dönemlerde yönetim kurulu üyeliği yapmış, KA.DER’in Siyaset Okulu projelerinde eğitmen olarak onlarca kadın siyasetçi yetiştiren Prof. Dr. Büşra Ersanlı’ya KA.DER Yönetim Kurulu da “Kaygılıyız!” başlıklı bir açıklamayla sahip çıktı.

Açıklamada şöyle denildi:

Özellikle Türkiye gibi demokrasinin sürekli kesintiye uğradığı ülkelerde bu sürecin sancılı ve uzun bir yol olduğuna inanıyoruz. Ancak nedeni belirsiz tutuklamalar, akademisyenlerin gözaltına alınması, insanların korkuyla sinmesi, siyasetçilerin devletin yapıcı değil daima yıkıcı yüzüyle karşılaşması bu yolu giderek daha “aşılamaz” hale getiriyor.

Gözaltına alınan kişilerin tutuklanması, tutukluluk sürecinin “tedbir”den çok “devlet terörü” haline getirilmesi, eline silah almamış kişilerin düşüncelerinden ötürü hapsedilmesi, “ileri demokrasi” adına yapılan Anayasa çalışmalarına da gölge düşürmektedir. Hukuki ve fiili nedenler gösterilmeden yapılan gözaltılar ve tutuklamalar sivilleri sindirmekte, adeta topluma gözdağı verilmektedir.

İnandıkları uğrunda, yasal partilerde, demokratik mücadeleler veren, milletvekili olarak seçilmiş insanların bu kadar kolayca yerinden edilmesine itiraz ediyoruz.

Tutuklamaların bitmesini, gözaltı ve tutukluluk sürelerinin insani ölçülerde uygulanmasını, seçilmişlerin görevlerine iade edilmesini istiyoruz. Sorunların korkutarak, sindirerek değil demokrasi ve siyasetle çözülmesini istiyoruz.