Zeynep Kuray -ANF

Ankara - "16 Haziran" isimli örgütü kurmak ve yönetmek iddiasıyla ömür boyu müebbet hapse mahkum edilen ve 2009’dan bu yana Sincan 2 nolu F tipi cezaevinde bulunan 68 Kuşağı önderlerinden Sarp Kuray’a kelepçeli vizite eziyeti yapıldığı ortaya çıktı.

Tedavi edilmediği takdirde kör eden glokom hastalığına yakalandığı tespit edilen Kuray, doktordaki muayenesi kelepçeli yapıldığı için bir daha muayeneye çıkmama kararı almıştı.

Uygulama karşısında Ankara Savcısına dilekçe gönderilmesi üzerine, kaçma veya zarar verme durumu olmadığı gerekçesiyle kelepçe uygulaması geri çekilen Kuray’ın 1 hafta önce cezaevi içindeki doktor muayenesine yine kelepçeli gönderildiği ortaya çıktı.

ANF’ye konu hakkında bilgi veren Kuray’ın avukatı Görkem Gürcan, uygulamanın bilinçli olarak küçük düşürme amacı taşıdığına dikkat çekti.

Alınan bilgiye göre cezaevi idaresi tarafından Kuray’a takılan kelepçeler tıbbi muayenenin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için çıkartılması gerekirken, doktor tarafından çıkartılmadığı için tedavi olmadan, rastgele ilaç verilerek geri gönderildi. Kuray, bu hukuk dışı ve haysiyet kırıcı uygulamayı protesto ederek bir daha muayene gitmediği bildirildi.

Konuyla ilgili Sincan F tipi cezaevi savcısına dilekçe yazan avukat Görkem Gürcan, 67 yaşındaki müvekkilinin kaçma durumu söz konusu olmadığından uygulamanın geri çekilmesi için talepte bulundu. Savcı ise verdiği cevapta, gerekli güvenlik tedbirleri alındıktan sonra kelepçe takılmasına gerek olmadığını belirterek, Kuray’ın viziteye kelepçesiz götürülebileceği kararını verdi. Ancak savcının bu kararını hiçe sayan Sincan 2 nolu F tipi cezaevi idaresinin Kuray’u 1 hafta önce cezaevi içinde bulunan revire bile kelepçeli götürdüğü öğrenildi.

Bu hukuk dışı ve haysiyet kırıcı uygulamaya tepki gösteren Kuray’ın avukatı Görkem Gürcan, “Bu yapılan uygulama sindirme ve küçük düşürme amaçlı olarak yapılmaktadır” dedi. Ankara Cumhuriyet Savcılığının bu konuda kararı olmasına rağmen müvekkilinin üstelik cezaevi içinde bulunan revire yeniden kelepçeli götürülmesinin bilinçli bir eziyet olduğunu belirten Gürcan, “En temel insan haklarına aykırı olan bu uygulamanın üstelik savcılık kararına rağmen sürdürülmesi kabul edilemez. Gerekli her türlü hukuki girişimde bulunacağız” dedi.