Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ülkelerinin Ermenistan’daki büyükelçileriyle bir araya gelen Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Karabağ’daki çatışmaların geniş çaplı bir hal alması durumunda Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığının Ermenistan tarafından resmen tanınabileceğini söyledi.

Bölgedeki çatışmaların artmasının sadece Güney Kafkasya’nın değil, Avrupa’nın da güvenliğini ve istikrarını etkileyeceğini kaydeden Sarkisyan, bu nedenle çatışmaların sona ermesinden ve ateşkesin sağlanmasından yana olduklarını vurguladı.

Rusya’nın arabuluculuğuyla 1994 yılında imzalanan ateşkes anlaşmasının halen yürürlükte olduğunu belirten Sarkisyan, “Azerbaycan, uluslararası yükümlülüklerinin gereği olarak, bu anlaşmanın ruhuna uygun hareket etmeli” diye konuştu.

“TÜRKİYE, KARABAĞ’DAKİ ÇÖZÜM SÜRECİNDEN UZAK TUTULMALI”

AGİT üyesi ülkeler arasında Türkiye’nin de bulunduğunu hatırlatan Sarkisyan, Karabağ’daki çatışmaya ilişkin Türkiye’nin teşvik eden ve kışkırtıcı açıklamalarda bulunduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin yeni bir bölgesel savaşı tetiklediğini söyleyen Sarkisyan, "Türkiye, Karabağ'daki çözüm sürecinden tamamen uzak durmalı. Uluslararası toplum Karabağ’da güç kullanımını şifahi de olsa kınıyorken, Azerbaycan’a açıkça destek veren tek ülke Türkiye oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Sarkisyan, “Türkiye, Karabağ’daki çözüm sürecinden tamamen uzak tutulmalı” dedi.