Cizre'de mahsur kaldıkları bir binanın bodrum katında 12 gündür ambulans bekleyen ve kendileriyle en son 4 gün önce irtibat kurulan yaralıların durumu hakkında HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, "O bodrum Hitlerin gaz odası pratiğinden farksız" dedi.

Şırnak'ın Cizre ilçesi Cudi Mahallesi'nde 12 gündür bir binanın bodrum katında kurtarılmayı bekleyen 15 yaralı, 7 cenaze ve bitkin haldeki 9 sivilden 4 gündür haber alınamaması öldürüldükleri şüphesini arttırıyor. 

En son HDP'li vekillerin 4 gün önce irtibat kurduğu yaralılara ulaşmak isteyen anneler, gönüllü sağlıkçılar ve belediye ambulanslarının devlet güçlerinin yarattığı ‘çatışma mizanseni’ ile engellenmesi de infaz şüphesini arttıran faktörlerden. 

Dicle Haber Ajansı’nın haberine göre dün akşam saatlerinde ise yaralıların bulunduğu bina çevresine doğru bir paletli kepçenin gönderildiği belirtilirken, kepçenin tam olarak nereye ve ne amaçla gittiği ise öğrenilemedi.

'İNSANLIK SUÇUNA KILIF ARIYORLAR'

DİHA’ya konuşan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, günlerdir devlet tarafından yaralıların alınmamasına gerekçe yapılan "O sokağa girilemiyor" gerekçesinin 3 gün önce çocuklarını almak için yürüyen ve binanın bahçesine ulaşan aralarında yaralıların annelerin de bulunduğu 10 kadın tarafından boşa çıkartıldığını söyledi. 10 kadının binanın bahçesine kadar ulaşabildiklerini belirten Sarıyıldız, "Anneler gördüler. O binanın dibinde zırhlı araçlar var. Ve iddia edildiği gibi oradan çıkartılmaları için bir engel yok. Gidilemiyor deniliyordu. Oysa gidilebildiğini gördük" dedi. 

Yaşanan durumu bir insanlık suçu olduğunu ve devletin bu suça kılıf hazırladığını ifade eden Sarıyıldız, "Günlerdir hem yetkiler hem de basın buna gerekçe için yok 'O binada şu var bu var' diye açıklamalar haberler yapıyor. Bunu yaşanan insanlık suçuna kılıf hazırlamak için yapıyorlar. Oysa o bodrumda kimlerin olduğu açık ve bunu onlar da biliyor" dedi.

'HİTLERİN GAZ ODALARINDAN FARKSIZ'

Sarıyıldız, oluşan tabloyu "21'inci yüzyılın vahşeti yaşanıyor" diye nitelendirdi ve "O vahşet bodrumunda yaşananlar Hitler’in gaz odalarında yaşananlardan farksız. Aynı pratiktir. Ama bunu yapanlar hesap verecek. Vahşet bodrumundaki cenaze ve yaralılar bu halkın evlatlarıdır. Halkımız asla ve asla bu vahşeti kanıksamamalı. Cenazeler çıkarsa hepimizin utancı olacak" diye konuştu.