Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sarıyer İlçe Örgütü'nün açılışı sırasında HDP'lilere önce ülkücü bir grup ardından da polis saldırdı. BirGün'ün haberine göre; polis, bıçaklarla HDP'lilere saldırı girişiminde olan ülkücülere dokunmazken, HDP'lilere gaz bombalarıyla saldırdı. Ülkücüler, uzun süre bina yakınlarında bekledi.

Açılış etkinliği sırasında önce HDP Milletvekili Abdullah Levent Tüzel konuşma yaptı. Ardından HDP İlçe Eşbaşkan adaylarının konuşma yaptığı sırada bir grup ülkücü ellerinde pankartlarla HDP'lilere saldırdı. Bir süre sonra çok sayıda çevik kuvvet polisi olay yerine geldi. Polis, ülkücülere karşı kendilerin korumak isteyen HDP'lilerin etrafını sardı ve gaz bombasıyla saldırdı. Polis, yanlarında satır ve döner bıçaklarıyla HDP'lilere saldırı girişiminde bulunan ülkücülere ise dokunmadı.

Açılış etkinliği öncesi ve sırasında HDP binasının çaprazında bulunan MHP binasında İstiklal Marşı ve mehter marşı çalınarak, provokasyon yaratılmak istendi.

PROVAKASYON  MU?

Halkların Demokratik Partisi dün uğradığı saldırıya ilişkin yaptığı basın açıklamasında şöyle dedi:

16 Şubat 2014 tarihinde HDP ilçe örgütümüzün açılış töreninde Sarıyer Belediyesi Eşbaşkan adaylarımızın ve İstanbul milletvekilimiz Abdullah Levent Tüzel’in konuşmaları sırasında bir grup faşist ellerinde palalarla kitlemize bir saldırı gerçekleştirdi.

Sarıyer Belediyesi Eşbaşkan adaylarımızın konuşması sırasında nereden geldiği belli olmayan üç kişi, katılımcıların içine dalarak küfür ve hakaretlerle rastgele elindeki palalarla katılımcılara saldırı teşebbüsünde bulunmuştur. Tören görevlilerimizin müdahalesi ile kitleden uzaklaştırılan saldırganlar bir müddet polislerin yanında bekledikten sonra aynı girişimi birkaç kez tekrarlamıştır. Alanda bulunan emniyet yetkilileri ve çevik kuvvet, görevlilerimizin tüm uyarılarına rağmen saldırganları etkisiz hale getirmemiş, ellerinde kesici alet olmasına rağmen gözaltına dahi almamıştır. Buna mukabil tören düzenini korumaya çalışan ve kitleyi saldırıdan korumaya çalışan görevli arkadaşlarımıza biber gazı ile müdahale etmiştir.

HDP Sarıyer ilçe örgütümüz, seçim sürecindeki gerilimli atmosferi dikkate alarak tören öncesinde Sarıyer Emniyet yetkilileri ile görüşmüş ve törenimiz için gerekli güvenlik önlemlerini almaları yönünde başvuruda bulunmuştur. Buna rağmen saldırganların çevik kuvvet polislerinin hemen yanında pala ile saldırmaları, saldırı sırasında polislerin hiçbir müdahalede bulunmaması dikkat çekicidir. Polisin bu tutumu, saldırganların polis tarafından korunduğu ve önceden tezgahlanmış bir provokasyon fikrini akıllara getirmektedir. Eğer hal böyle ise bu endişe verici bir durumdur.

Halkların Demokratik Partisi olarak 30 Mart Yerel Seçimleri’nin huzurlu ve güven dolu bir ortamda geçmesini arzuluyor, siyasal partilerin özgürce seçim ve propaganda çalışmaları yapmalarını demokratik bir hak olarak görüyoruz.

Başta valilik olmak üzere, emniyet teşkilatı ve yargıyı insan hayatına kastetmeye yönelik bu tür ırkçı saldırılara karşı önlem almaya davet ediyoruz.