Milli Eğitim Bakanlığı ve Van Valiliği'nin yaptıkları açıklamalar ile Çatak ilçesinde bulunan bir lisede görev yapan iki öğretmene doğum günü kutlaması dolayısıyla birbirlerine sarılmaları nedeniyle verilen sürgün ve aylıktan kesme cezasının arkasında durması, öğretmenlerin avukatı olan Avukat Emrullah Kardaş’ın tepkisine yol açtı.

'İDARE ELİNDEKİ BELGELERİ AÇIKLASIN'

Valilik ve MEB’in kendilerini yargının yerine koyarak açıklama yaptıklarını söyleyen Av. Kardaş, haklarında isnat edilen suç oluşmadığı halde öğretmenlerin bu fiili işlediklerine dair yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Valiliğin açıklamasında ifade edilen fiilleri açıklaması gerektiğini söyleyen Kardaş, "Bu kurumlar bunu yapmıyorsa en azından elindeki belgeleri mahkeme dosyasına sunarsa kamuoyu da bu konuda bilgilenmiş olur. Nitekim Valiliğin bahsettiği görüntüler sadece bir sarılma görüntüsünden ibarettir. Bu sarılma meselesi 20 Mayıs tarihinde gerçekleşmiş ve müvekkilimin doğum günü de 20 Mayıs'tır. Bu vesile ile gerçekleşmiş bir tebriktir. Sarılmanın insanlarda yarattığı çağrışım ne ise sadece bu seviyede bir yakınlaşma gerçekleşmiştir. Resmi kurumların dediği gibi öğretmenlerin itibarına yakışmayacak şekilde hiçbir görüntü yoktur. Bu açıklama yerinde olmamış ve algı başka yöne çevrilmek istenmiştir" dedi.

'GÖRÜNTÜLER FARKLI LANSE EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR'

Av. Kardaş, yürütmenin yaptığı bu açıklamalarla yargının verdiği "kovuşturmaya yer yok" kararının üzerinde bir karar vermeye çalıştığını belirtti.

Kardaş, "Çatak Cumhuriyet Savcılığı elindeki tüm belge ve bilgilere dayanarak öğretmenler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar vermiş ve öğretmenlerin görüntüleri incelenerek burada bir suçun oluşmadığı kanaatine varmıştır. Savcılık  sunulan tüm deliller sonucunda böyle bir karar vermiştir. Bu mahkeme kararı da gösteriyor ki müvekkillerimin eylemi ne Türk Ceza Kanunu ne de Devlet Memurlar Kanunu'nda bir suç olarak geçmemekte ve suç olarak görülmemektedir. Bu açıklama tamamen niyet okuma ve verilen cezalar ise art niyetle verilmiş cezalardır. Valilik hangi görüntülere bakarak böyle açıklama yaptı bilmiyoruz ama bu görüntüler çok farklı bir şekilde lanse edilmeye çalışılıyor" diye konuştu.

SORUŞTURMA NEDEN 2 AY SONRA BAŞLATILDI?

Olayın yaşandığı tarihin 20 Mayıs olmasına rağmen soruşturmanın 11 Temmuz’da başlatılması üzerinde duran Kardaş, bu duruma dair şunları kaydetti:

"Yaşananların üzerinden iki ay geçmesine rağmen neden bu soruşturma açılmadı? Burada süre açısından kanuni sınırlar da aşılmıştır. Yani bir kişiye disiplin cezası verilse bile 1 ay içerisinde soruşturma başlatılması gerekiyor. Edindiğimiz bilgi ve anlatımlardan da öğrendiğimize göre, okul idaresi öğretmenlere okuldan gitmeleri durumunda soruşturmanın açılmayacağı söylenmiştir. Öğretmenler okuldan ayrılmak istemediklerini söyleyince okul idaresi bu durumu Milli Eğitim Müdürlüğü, Çatak Kaymakamlığı ve Valiliğe bildiriliyor."

'VERİLEN CEZA BİR AN ÖNCE KALDIRILMALI'

Mülki amirlerin söylediklerini ispatlamak zorunda olduklarının altını çizen Kardaş, "Çünkü bu insanların onuru, şerefi ve mesleki kariyeri söz konusudur. Hassas olunması ve kanuni çerçevede davranılması gerekirken bu şekilde açıklama yapılması doğru değildir. Okul idaresi ve ilgililer kimsenin olmadığı anda yaşanan bu olayların süreklilik arz ettiği ve alenen yapıldığı izlenimi vermek istiyorlar. Kamera görüntülerini diğer öğretmenlerle paylaşıp soruşturmanın gizliliğini ihlal edenler hakkında herhangi bir işlem yapılmaması idarenin keyfi ve taraflı tutumunun göstergesidir. Bir sarılma eyleminin suç olamayacağını bu cezanın bir ön önce ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı