Yeniçağ yazarı Ahmet Takan, AKP ile MHP arasındaki ittifakın çatladığını, AKP'nin CHP ile ittifak yapabileceğini öne sürdü.

Saray'ın, Bahçeli'nin 16 Nisan referandumundaki desteğine rağmen Bahçeli'yi bir kambur olarak gördüğünü savundu.

Takan, "Saray, sırtından kamburu atmak için MHP'den gelen "ittifak" ve "seçim barajı düşürülsün" tekliflerine soğuk bakıyor. Bahçeli ile saray arasındaki restleşmeyi bu köşeden sizlere duyurmuştuk... Yeni gelişmeler var" diyor.

Takan iddialarını şöyle sürdürüyor:

"Eğer, Bahçeli, AKP listelerinden önerilecek yerlerden en fazla 50 mebusluğa razı olmazsa AKP bu sefer CHP ile bir ittifaka girmeyi düşünüyor. Durun bir dakika... Yok, bu seferki seçim ittifakı falan değil!.. Sarayda yapılan son toplantılarda CHP ile Anayasa değişikliği yapabilme formülü üzerinde duruluyor.

Saray kaynaklarından edindiğim bilgiyi şöyle özetleyebilirim:

Değiştirilen Anayasa gereği milletvekili genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçiminin birlikte yapılması gerekiyor. CHP'ye "eğer erken seçimi çok istiyorsan, seçimden kaçmayın, gel hemen bir Anayasa değişikliği yapalım, erken seçim ile Cumhurbaşkanlığı seçimini ayıralım. Hemen, erken seçimi tek başına yapalım. Ardından zamanında Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılır. Seçim barajı yüzde 10'da kalsın, seçim sistemine de dokunmayalım" denilecek.

Bu, şu anda sadece sarayda tartışılan alternatiflerden birisi. Alınmış kesin bir karar değil. Çünkü, Anayasa Mahkemesi'nin referandumu iptal edebileceği de alternatifler arasında. Sarayda bu konuda ciddi görüş ayrılıkları var. MHP ve HDP'nin baraj altında kalmasına kesin bir gözle bakan saray, yüzde 40 civarında bir oyla güçlü bir Meclis çoğunluğu elde etmeyi hesaplıyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için 50 artı 1 tehlikede olduğundan Anayasa Mahkemesi'ne gerek kalmadan formül arayışları gündeme geliyor. "Meclis'te güçlü bir yapıya kavuşalım başkanlık için sonrasına bakarız" deniyor..."

Takan, iddialarla ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan'ı aradığını ancak Tezcan'ın iddialarla ilgili 'hayır, duymadık' yanıtı verdiğini aktarıyor.

İddialarına bir yenisini ekleyen Takan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanına Ali Babacan'ı da alarak çıkış yapmasının 'an meselesi' olduğunu dillendiriyor.

Yazının tamamı burada.

Kaynak: Yeniçağ