İHD İstanbul Şubesi, IŞİD’in Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda yaptığı saldırıya ilişkin Çağlayan Adliyesi’ne suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Adliyesi önünde yapılan eylemde konuşan İHD Şube Başkanı Abdülbaki Boğa, sınır kapısında bomba yüklü aracın patlamasına ilişkin, Urfa Valisi, Suruç Kaymakamı, Bölge Jandarma Komutanı ve olay günü Mürşitpınar Sınır Kapısında görevli yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yapılan saldırıyla hem Türkiye’den komşu bir ülke topraklarına bombalı saldırı yapılarak bir katliama göz yumulmuş, hem de Türkiye topraklarında çatışma çıkmasına sebebiyet vermiştir.

HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan olay hakkında Urfa Valisi ile yaptığı görüşmede vali, IŞİD çetelerinin Türkiye topraklarında bulunduğunu ve Kobani’ye saldırdığını kabul ettiğini basına açıkladı.

Suça konu olayın aydınlatılması ilgili kamu görevlilerinin filleri hakkında maddi hakikati şüpheye yer verilmeksizin ortaya çıkaracak şekilde soruşturma ve kovuşturmanın yapılması gerekir.

IŞİD bir terör örgütüdür, örgüt mensuplarının yakalanıp adalete teslim edilmesi gerekirken ülke topraklarını kullanmalarına izin verilmek suretiyle bu örgütle işbirliği yapılması, kasten 8 kişinin öldürülmesi ve 28 kişinin yaralanması, Mürşitpınar sınır kapısının IŞİD tarafından ele geçirilmesi halinde Kobani’de bulunan halka yönelik katliam gerçekleştirileceğinin bizatihi örgüt tarafından açıklandığı dikkate alındığında bu eylemin soykırım suçu teşkil ediyor.

Urfa Valisi, Suruç Kaymakamı ve bölgede yetkili görevliler ile yetkili askerlerin yanı sıra, bu eylemin gerçekleştirilmesinin ya da gerçekleştirilmesine karşı kasten bir müdahalede bulunulmamış olmasının bir devlet politikası olduğunun tespit edilmesi halinde Bakanlar Kurulu üyeleri ve ilgili talimatı verenler hakkında da soruşturma açılmalı.”