Koğuşların bulunduğu bölümde saat 18.00 sıralarında bilinmeyen bir nedenle çıkan yangın sonrasında 3 itfaiye aracı ile ambulans olay yerine sevk edildi. Yaralılar ambulansla hastaneye sevk edildi.

 

Koğuşların bulunduğu bölüme çıkan yangına ekipler müdahale etmeye başladı.

 

'ÇOCUK KOĞUŞUNDA ÇIKTI'

Cezaevinde inceleme yapan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, ''Yangının çocuk koğuşunda çıktığını, çocukların yatakları ateşe verdiğini'' söyledi. Ağbaba, ''bunun bir protesto olduğunu, koşulların düzeltilmesi gerektiğini'' belirtti.

 

Mahkumların çok kötü koşullarda kaldığı ve sıkıntı çektikleri daha önce aileleri tarafından dile getirilmişti. Sıkıntıların koğuşların kapasitesinin üzerinde tutuklularla doldurulmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Aşırı sıcaklarda tutuklular kalabalık nedeniyle nefes almakta dahi zorlanıyor.

 

İçeriye çok sayıda itfaiye, ambulans, polis ve asker girdi. Çatılarda silahlı askerler dolaşıyor.

 

Yangın haberinin duyulmasıyla tutuklu yakınları cezaevine akın etti. Bunun üzerine polis ve jandarma bölgede ve cezaevinde güvenlik önlemlerini artırdı. Bekleyenlerin üzerine de dağıtmak amacıyla sürekli gaz bombası atıldı.

 

Şanlıurfa Valisi ve Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı ve Şanlıurfa İl Jandarma Alay Komutanı da cezaevine girerek incelemelerde bulundu.

 

Vali Celalettin Güvenç cezaevi çıkışında yaptığı açıklamada çocuk koğuşunda 18.00 civarında yangın çıkarıldığını, diğer koğuşların da dumandan etkilendiğini, son olarak durumun normale döndüğünü ve sağlıklarının iyi olduğunu söyledi. Güvenç, 14 kişinin hastaneye sevk edildiğini, 1’inin yoğun bakımda olduğunu, diğerlerinin iyi olduğunu söyledi. Israrlı sorulara rağmen yangının neden çıkarıldığı konusunda yanıt vermekten kaçındı.

 

HAPİSHANELER YANIYOR

Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'nin Çocuk Koğuşu'nda saat 19.00 sıralarında başlayan yangına müdahale eden Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri kısa sürede kontrol altına aldı.

 

Gaziantep E Tipi Cezaevi'nde siyasi mahkum ve tutukluların kaldığı bölümde çıkan yangın 1 saat içinde kontrol altına alındı.

 

Bu arada cezaevine 8 ambulans girip yaralıları hastanelere taşıdı. Cezaevi önünde toplanan mahkum yakınları ile polis arasında arbede yaşandı. Geniş güvenlik önlemi alınan cezaevine çok sayıda güvenlik ekibi takviye edildi. Yangınların hapishane koşullarını protesto amacıyla çıkarılmış olabileceği düşünülüyor.

 

Osmaniye'de T Tipi Cezaevi'nde de adli tutukluların bulunduğu koğuşta yatak ve battaniyelerin ateşe verilmesi sonucu yangın çıktı. Çıkan yangında bir gardiyan, toplam 16 kişi dumandan zehirlenip hastaneye kaldırıldı.