Diyarbakır'da 2. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında milletvekili ve seçilmiş belediye başkanlarının bulunduğu 91 tutuklu sanık için yapılan tahliye başvurusu reddedildi. Kararda daha önce, 'sanıklar dağ kadrosuna katılabilirler' ibaresi ise aynı mahkeme tarafından kaldırıldı.

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla Diyarbakır'da görülen 91'i tutuklu 175 kişinin yargılandığı KCK ana davası 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

Mahkeme,  30 günlük aradan sonra yargılanan siyasetçilerin tahliye ve tutukluluk hallerini bugün değerlendirirken, sanıkların tutukluluklarının devamına karar verdi. Daha önce sanıklar için kararda aldığı 'dağ kadrosunu katılma' ibaresini ise son kararında kaldırdı.

KCK ana davasına bakacak olan 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesi ile yapılan tahliye başvurularını reddetmişti.

Mahkeme kararında, sanıklara yöneltilen 'örgüte üye olmak, devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak, örgüt yöneticisi olmak, örgüt adına suç işlemek' suçlarının vahametinin toplumda meydana getirdiği etki, ele geçirilen deliller, delillere göre kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut olguların bulunduğunu öne sürdü.

Kararda, "PKK faaliyetinin devam ettiği; bu faaliyetler kapsamında suç işlediği iddia edilen sanıkların delilleri yok etme, gizleme, değiştirme, tanıklar üzerinde baskı kurma; sanıkların kaçma, saklanma ve terör örgütünün dağ kadrosuna katılma şüphesinin varlığının bulunması; sanıkların tutuklulukta geçirdikleri sürenin makul ve ölçülü olması" gerekçe gösterilerek reddine karar verdi.