İstanbul Eminönü’ndeki Sanasaryan Han’ın, restorasyon karşılığında kiralanmasına ilişkin ihale süreci 28 Ocak’ta başlıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün sitesinde yer alan bilgilerde, 28 Ocak’ta ihalesi yapılacak kiralama işiyle ilgili detaylara yer verildi.

İhale “İstanbul-Fatih İlçesi, 969 ada, 5 parselde kayıtlı taşınmazın (Kagir Han Mağazaları Müştemil Sanasaryan Hanı demekle Maruf Kagir Han) 35 Yıl Süreli Restorasyon veya Onarım Karşılığı Kiralanması İşi” olarak tanımlanıyor.

HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi, Mülkiyeti Ermeni toplumuna ait olan ancak Hazine’ye devredilen Sanasaryan Han için 2014 yılında hukuk mücadelesi başlatmıştı.

Bu yıl başlarında Yargıtay 1. Hukuk Dairesi, Sanasaryan Han için 2017’de aldığı kararın tam tersi yönünde bir karar almış ve hanın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olduğuna hükmetmişti.

Yargıtay, 2017’de açıkladığı gerekçeli kararda şu ifadelere yer vermişti:

“…Taşınmazın, 24 Mayıs 1929 tarihinde Sanasaryan Vakfı adına tescil edildiği, Vakıf kurucusunun Ermeni milletinden Ağa Muğradiç Sanasaryan olduğu, Vakfiyesinde Ermeni milletinin fakir çocuklarının eğitim ve öğretim ihtiyaçlarının karşılanması amacına yönelik olarak vakıf taşınmazlarının sürekli bir amaca özgülendiği, davacı Vakfın, Medeni Kanundan önce kurulmuş ve tüzel kişilik kazanmış olması nedeniyle Cemaat vakfı niteliği taşıdığı açıktır.”

Ancak Yargıtay, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün karar düzeltme talebi üzerine yeniden toplandı ve Şubat 2019’da verdiği kararla Sanasaryan Han yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesine geçti.

Agos’ta yer alan habere göre söz konusu kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan ve Ermeni Patrikhanesi adına hukuki süreci takip eden avukat Ali Elbeyoğlu, yargı süreci devam ederken ihaleye çıkılmasını doğru bulmadıklarını söyledi.

Elbeyoğlu ihaleye çıkılsa bile mülkten elde edilecek gelirin vakfiye uyarınca Patrikhane’ye verilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvuruları olduğunu ve bu başvuruya cevap verilmediği için idare mahkemesine dava açıklarını hatırlattı.

SANASARYAN HAN HAKKINDA

İstanbul’un tarihi hanlarından biri olan Sanasaryan Han, Ermeni toplumunun el konulan en önemli mülklerinden biri.

1895’te, Mıgırdiç Ağa Sanasaryan’ın isteğiyle mimar Hovsep Aznavur tarafından inşa edildi.

Han, okumakta zorluk yaşayabilecek Ermeni çocuklarının eğitimi için kullanılmak üzere Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’ne bağışlandı, kısa bir süre sonra Han’a devlet tarafından el konuldu.

Sanasaryan Han, Hazine’ye geçtikten sonra uzun yıllar İstanbul Emniyet Müdürlüğü olarak kullanıldı.

Darbe dönemlerinde sorgu ve işkencelerin yapıldığı bina, odalarının küçüklüğünden dolayı “tabutluk” olarak anıldı.

Nazım Hikmet, Ece Ayhan, Aziz Nesin, İlhan Selçuk, Dr. Hayk Açıkgöz, Jak ve Vartan İhmalyan, Aram Pehlivanyan burada işkence gören solcular arasında sayılıyor.