Antakya Samandağ’da İzzettin Dikel adlı öğrencinin kaza geçirerek feci şekilde yaralanmasının ardından Samandağlı aileler, öğrenci velileri, öğretmenler ve esnaflar, hiçbir güvenlik önlemi alınmamış olan yolu trafiğe kapatarak olayı protesto ettiler.

Okul Koruma ve Aile Birliği Başkanı Kerime Celbakoğlu olayla ilgili olarak kazanın devletin ihmalkarlığından kaynaklandığını vurguladığı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamasında üstgeçit istediklerini dile getiren Celbakoğlu, burada bir can pazarının yaşandığını belirterek, Koyunoğlu İlköğretim Okulu önündeki yolda önlem almak için çocukların daha kaç kaza geçirmesi gerektiğini yetkililere sordu. Celbakoğlu şöyle devam etti: “Yetkililer gelip konuya çare bulmuyorlar. İzzettin Dikel şuan yoğun bakımda ve bu yaşanan kaçıncı kaza? Daha kaç çocuğun canından olması bekleniyor.“

BU YOL VALİ GELENE KADAR KAPANACAK!

Olaya öfkelenen vatandaşlar, olayın, bu sene yaşanan beşinci kaza olduğunu dile getirerek “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganı attılar. Vali gelene kadar yolu trafiğe kapatacaklarını söyleyen vatandaşlar, iki saat boyunca Jandarma Yüzbaşı Gezer’in yolu açın telkinlerine ve ikna çabalarına rağmen yolu açmamakta kararlı davrandılar. Öfkelenen vatandaşlar, valinin gelmemesi üzerine “Vali gelmedi, eylem bitmedi” sloganları attılar.

“IŞIKLANDIRMA, SİNYALİZASYON, KALDIRIM, ÜSTGEÇİT ŞART”

Olaylar ilgili açıklama istediğimiz Calbakoğlu şunları aktardı: “Kaza okulun güzergahı üzerinde, çocukların okuldan çıkması anında yaşandı. Şuan çocuğumuz hastanede yoğun bakımda. Bu kazaların yaşanmaması için kesinlikle bölgenin ışıklandırılması, üst geçitle karşıdan karşıya geçilmesinin sağlanması, kaldırımlarının halledilmesi ve hız limitini düşürecek unsurların yapılması şart. Validen beklediğimiz bunlar, yeter artık. Burada 4 yıl önce kaza geçiren bir çocuk vardı ve o hala konuşamaz halde. Kaldırımı olmayan, ışıkları olmayan, geçiti olmayan bir yolda kaza olmaması mümkün mü? Üstelik bir böyle bir yol okulun dibinde iken. Işıklandırma, sinyalizasyon, kaldırım, üstgeçit şart. Bunun başka bir çözümü yok.”

İKNA TURLARI YETMEDİ

Koyuncuoğlu İlköğretim Okulu Müdürü, Samandağ Jandarma Karakolu Komutanı ve birçok yetkilinin vatandaşlara "Söz aldık, sorunu çözecekler, yolu açın, haydi çocuklar okula" diyerek eylemi sonlandırmaya çabalamasına rağmen, halk yolu açmadı. Kadınlar ve çocuklar yolu açmak için kendilerini ikna etmek isteyen erkeklere tepki gösterdi. “Bu çocukları biz doğuruyoruz, büyütüyoruz” diyen kadınlar, “Yolu kesinlikle açmayacağız” diyerek öfkelerini dile getirdiler.

Öte yandan yolu açmaya çalışan ve yetkililerden sözler alındığını ileri süren bazı vatandaşlar ile valiyi ve yerel yöneticileri beklemeye kararlı vatandaşlar arasında tartışmalar çıktı.

İKİ SAAT SONRA KAYMAKAM GELDİ

Kazanın üzerinden iki saat geçmesinin ardından bölgeye, Samandağ Kaymakamı Süleyman Özçakıcı geldi. Onu emniyet Müdürü Murat Berk karşıladı. Olayla ilgili olarak Okul Aile Birliği ile görüşeceklerini belirten Özçakıcı, halka yolu açması gerektiğini ve yol hakkını engellememeleri gerektiğini ifade etti. Özçakıcı yolu kapatan vatandaşlara Jandarma megafonundan seslenerek, yolda hastaneye gidecek çocuklarımızın haklarını çiğnemeyin demesine öfkelenen bazı vatandaşlar şöyle seslendiler "Şuan hastanede yatan sizin çocuğunuz değil mi?"

VATANDAŞLAR "ÖNCE SÖZ VERİN"

Kalabalık arasından bir sözcü kaymakama dönerek, çözüm için gerekli işlerin yapılması amacıyla gün verilmesi şartıyla yolu açabileceklerini belirtti. Kaymakam da vatandaşlara 15 gün içerisinde sorunların çözüleceğini belirtti. Bir vatandaşın “On beş gün çocukları bu yolda nasıl koruyacaksınız?” sorusuna da kaymakam, “Talimat verdim geçici olarak bir çit yapılacak, bu on beş gün içinde de vatandaşlar olarak siz de dikkatli olmalısınız” diyerek cevap verdi.

(Soner Barbaros / HARBİYE GAZETESİ)