Suriye’de Beşar Esad yönetimiyle Suriye Demokratik Güçleri arasında Rusya’nın arabuluculuğunda yeniden başladığı açıklanan görüşmelerin ayrıntıları netleşiyor.

Suriye Kürt Demokrat Birlik Partisi (Yekiti) Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Meşayih, son görüşmelerde siyasi müzakerelere başlanması kararı alındığını açıkladı.

İlk olarak Suriye Demokratik Konseyi’nin Eş Başkanı İlham Ahmed’in duyurduğu görüşmeleri değerlendiren Meşayih, Suriyeli Kürt siyasi partilerinden oluşan bir heyetin Lazkiye’deki Rus üssü Hmeymin’de ve Şam’da Beşar Esad yönetimiyle biraraya geldiğini söyledi.

Rudaw’ın haberine göre Meşayih, kendisinin de katıldığı diyalog süreci hakkında “Üçlü bir görüşme yaptık. Karşılıklı eleştiri, görüş ve önerilerden sonra her iki taraf da diyaloğa hazır olduğunu vurguladı” dedi.

ORTAK KOMİSYONLAR KURULACAK

Meşayih, “Her iki taraf da siyasi müzakerelerin başlaması yönünde karar aldı. Anayasa, idare, eğitim, askeri konular, petrol meselesi ve diğer konularda uzmanlardan oluşan ortak komisyonlar kurulması kararlaştırıldı. Şam tarafından bu komisyonlarda bakanlık görevlileri yer alacak” diye belirtti.

‘RUSYA VAATLERDE BULUNDU’

Rusya’nın arabuluculuk rolü oynama, siyasi süreçte garantörlük yapma ve hükümetle görüşmeleri başlatma hususunda ciddi olduğunu ifade eden Meşayih, “Rusya bize, her iki tarafın yakınlaşması için için rejime baskı yapacağı ve tüm sorunları çözeceği konusunda vaatlerde bulundu. Suriye hükümeti ciddi ise biz diyaloğa hazırız” ifadelerini kullandı.

HAKAN FİDAN’LA GÖRÜŞEN ALİ MEMLUK DA KATILDI

Meşayih, görüşmelere Suriye hükümeti adına Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Esad’ın yardımcısı Ali Memlük’ün katıldığını açıkladı.

Memlük, geçtiğimiz ay Türkiye ile Suriye arasında yıllar sonra kamuoyuna açıklanan ilk doğrudan görüşmede de Şam yönetimini temsil eden isimdi.

12 Ocak günü Moskova’da yapılan toplantıya, Rus yetkililerin yanı sıra MİT Başkanı Hakan Fidan ve Memlük katılmıştı.