Hıristiyanların nüfusun en az yüzde 10’unu oluşturduğu Suriye’nin başkenti Şam’da, sokaklar yıllar sonra ilk kez Noel için süslendi.

İngiliz haber ajansı Reuters, yakın zamana dek havan toplarının düştüğü Abbasiler Meydanı’nın Noel ağaçlarıyla süslenip ışıklarla aydınlatıldığını, bir izci grubunun da müzisyenlerle birlikte Noel yürüyüşü yapmaya hazırlandığını duyurdu.

Ajansın Şam’da konuştuğu Suriyeliler, yeni yıldan umutlu olduklarını anlattı. Eskiden silahlı isyancıların elindeki Jobar mahallesinin yakınında bir dükkan sahibi olan Hanna el Saad, “Bu yıl Noel hazırlıkları mükemmelin ötesinde, artık havan topları yok” dedi. İzci çocuklarla yürümeye hazırlanan müzisyen Aline Droubi ise “Çok mutluyuz. Çocuklar artık güvenlik endişesi duymadan yeniden kiliseye gelebilir” diye konuştu.

Çok sayıda Suriyeli Noel ağaçlarıyla selfie çektirirken, Abir İsmail isimli Şam sakini hislerini şöyle anlattı:

“Geçen yıl sokaklarda pek yürümeye cesaret edemezdik. Elektrik yoktu, süslemeler hiç yoktu.”

Suriye ordusu, Şam’daki son silahlı isyancıları bu yılın başlarında kentten çıkarmıştı. Ülkede ordunun kontrolündeki birçok noktada hayatı normale döndürme girişimleri sürüyor. Türkiye sınırındaki İdlib ile Irak sınırında IŞİD’in kontrol ettiği münferit noktalarda ise savaş sürüyor.