PYD Eski Eş Başkanı ve TEV-DEM Dış İlişkiler sorumlusu Salih Müslim’in, Çekya’nın başkenti Prag’da Türkiye’nin şikayeti üzerine gözaltına alındı.

 Salih Müslim'in oğlu Welat Müslim, babasının dün akşam Prag'da gözaltına alındığına' dair haberini doğruladı, gözaltıyı bu sabah öğrendiklerini söyledi.

Welat Müslim, "Gözaltına alınışını biz de bu sabah basından öğrendik. Olayı parti (PYD) yetkililerine sorduk, onları aradık, doğruladılar. Parti yetkilileri Müslim'in dün gece Prag'da gözaltına alındığını söylediler. Saat kaçta gözaltına alındığını bilmiyoruz. Babam ile birkaç günde bir telefonla görüşüyorduk. En son birkaç gün önce görüşmüştük. PYD ve ailesi olarak serbest bırakılması için girişimlerimiz var. Bir an önce serbest bırakılmasını bekliyoruz."

PYD’DEN AÇIKLAMA

Demokratik Birlik Partisi (PYD) de konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaparak duruma tepki gösterdi. PYD, Çekya’ya Müslim’i serbest bırakma çağrısında bulundu.

PYD’nin açıklamasından satırbaşları şöyle:

“Sayın Salih Müslim hakkında yakalama kararı çıkararak tüm yasa ve ilkeleri çiğnedi.

AKP hükümeti başta sayın Salih Müslim olmak üzere Türkiye vatandaşı olamayan şahsiyetlere yönelik farklı bahanelerle yakalama kararı çıkarmış, sayın Salih Müslim yasal gerekçe olmadan Çek hükümeti tarafından gözaltına alınmıştır.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Parti Meclisi olarak, Çek hükümetinin gerçekleştirdiği gayriahlaki ve kanun dışı olayı kınıyoruz. Çek hükümeti, sayın Salih Müslim’in bir an önce serbest bırakmalı, bu yasadışı ve gayriahlaki olay nedeniyle özür dilemelidir.”

ÇEKYA POLİSİNDEN AÇIKLAMA

Salih Müslim’in gözaltına alınmasına ilişkin Çekya polisi tarafından açıklama yapıldı.

Açıklamada, Müslim’in Türkiye’nin talebi üzerine gözaltına alındığı, gözaltı işlemine ilişkin Ankara’nın bilgilendirildiği belirtildi.

Çekya polisi, Salih Müslim’in savcılığa çıkarılacağını da belirtti.

ÇEKYA MEDYASI: MUHTEMEL BİR TAKAS SÖZ KONUSU

Salih Müslim’in gözaltına alınmasının ardından Çekya medyası, şu an Türkiye’de tutuklu bulunan Çekya vatandaşı iki YPG gönüllüsüyle muhtemel bir takasın söz konusu olduğunu yazdı.

Söz konusu Çekya vatandaşları Markéta Všelichová ve Miroslav Farkas 2017’nin Ağustos ayında Türkiye’de 6’şar yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Çekya Dışişleri Bakanı Lubomír Zaorálek, cezaların kesinleşmesinin ardından yaptığı açıklamada, durumu “kişisel olarak büyük bir hayal kırıklığı” olarak değerlendirmişti.

Türkiye ile Çekya arasında doğrudan iadesi anlaşması bulunmuyor ancak iki ülke Avrupa'nın söz konusu anlaşmasına taraf. İade talebini Türkiye'nin Çekya'ya iletmesi bekleniyor.

'TÜRKİYE İADE TALEBİNİ ÇEKYA'YA İLETTİ'

CNN Türk’ün haberine göre Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı, Müslim'in Türkiye’ye iade talebini Çekya Dışişleri Bakan Yardımcısı'na ilettiğini açıkladı.

Türkiye, Salih Müslim için 13 Şubat'ta kırmızı bülten çıkartmıştı.

İçişleri Bakanlığı'nın terör suçlarından arananların yer aldığı kırmızı listeye 44, mavi listeye 26, yeşil listeye 34, turuncu listeye 37, gri listeye 89 yeni isim eklenmiş ve 4 milyon TL ödüllü kırmızı listeye eklenenler arasında PYD’nin eski lideri Salih Müslim de yer almıştı.