Demokratik Birlik Partisi (PYD) Sözcüsü Salih Müslim, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın en son 7 Ağustos’ta avukatlarıyla yaptığı görüşmede “çözüm ve barışa” dair verdiği mesajı değerlendirdi. Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) konuşan Müslim, avukatların İmralı’ya gidişinin olumlu ve çok değerli olduğunu söyleyerek, Kürt halkının Öcalan’ın görüşlerine kulak verilmesini istediğini belirtti. 

İNKARDAN BU YANA SAVAŞ

Öcalan’ın Osmanlı ve Türkiye tarihine dair yaptığı vurgulara dikkat çeken Salih Müslim, “Türk devleti de tarihini doğru okumalıdır. Türkiye’nin Kürt ve Türk halkları arasındaki düşmanlığı her daim Türk devletine zarar vermiştir. Kürtlerin tanınmasına dönük bir anlaşma olduğu vakit, Türkiye’nin de sorunları çözülür, Kürt sorunu da çözülür. Gerçekten de savaştaki ısrar bir kenara bırakılırsa Kürt sorunu da çözülür. Önder Apo, bu yüzden tarihin doğru okunması mesajını veriyor. Ahlat ve Malazgirt’ten başlayan ve 1921 Anayasası’na kadar devam eden Kürt-Türk ilişkilerinde Kürtlerin iradeleri kabul ediliyordu. Bundan sonra Kürtlere dönük asimilasyon başladı. Türk devleti o tarihten bu yana hep savaş içerisindedir” dedi.

‘ÇÖZÜM İÇİN DİYALOG ESASTIR’

PYD Sözcüsü Müslim, “Turgut Özal döneminden bu yana 27 yıldır Türkler ve Kürtler kaybediyor. Eğer o dönem çözüm adımları kabul edilseydi, 27 yıl savaşla geçmezdi. Turgut Özal’ın cesaret ve planı vardı ancak Türk devleti bunun önün geçti. Önder Apo bu yüzden Türk devletine ‘Aranızda böylesi bir öncülük yapacak ve anlaşmaya varacak pratik sergileyebilecek biri var mı?’ sorusunu soruyor. Önder Apo sorunları diyalog yoluyla çözmek istiyor ancak muhatap ve öncülük edecekler de önemlidir. Kürt sorununun çözümü için masada diyalog esastır” ifadelerini kullandı.

DOLMABAHÇE MUTABAKATI 

Öcalan’ın “Çözüme hazırım” sözlerine de atıfta bulunan Salih Müslim, şunları kaydetti: “Bu mesajla çözüm yolunun İmralı’dan geçtiği açıkça görülmektedir. Önder Apo yine ‘Kürt varlığını inkar edemezsiniz’ mesajı veriyor. Anlaşmayla tüm sorunların çözüm mesajı veriliyor. 2013 yılındaki 10 maddelik Dolmabahçe Mutabakat metnini de hatırlatılıyor. Dolmabahçe’deki maddelerin tartışılması ve geliştirilmesi mesajı da veriliyor. Önder Apo’nun bir haftalık süre tanımlaması, halk, güç ve paradigmaya olan güvenini de gösteriyor. Bu güven Önder Apo’ya güç veriyor.” 

KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEDEN ORTADOĞU'DAKİ HİÇBİR SORUN ÇÖZÜLEMEZ

Kürt sorununun Ortadoğu sorunuyla bağlantılı olduğuna vurgu yapan Müslim, şöyle konuştu: “Bu sorunun çözülmesini engelleyen Türk devletidir. Tarihten bu yana Kürt halkının bir kazanımı gördüğü an barbarca önünü almaktadır. Şimdi de Kuzey ve Doğu Suriye’deki devrimi yok etmek istiyor. Efrîn ya da Kerkük’te hiç fark etmez, yok etme mesajı veriyor. Kuzey Kürdistan’da çözüme ulaşılmadan diğer parçalarda da sorun çözülmez. Bunun Kuzey ve Doğu Suriye’ye de etkisi var. Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye’den elini çektiği vakit hiçbir sorun da kalmaz. Biz, Suriye rejimi ile Suriye içinde demokratik çerçevede anlaşmaya varabiliriz. Kuzey ve Doğu Suriye’deki sistem tüm Ortadoğu için modeldir. Ancak Türk devleti, bu sistemin gelişmesini ve Suriye genelinde bir çözümün gelişmesini engelliyor. Türk devletinin artık aklını başına toplamasını ve Önder Apo’ya muhatap olabilmesini umut ediyoruz. Kürt sorunu çözülmeden Ortadoğu’daki hiçbir sorun da çözülmez.”