Rus uçağının Türkiye tarafından Suriye sınırında düşürülmesini değerlendiren PYD Eş Başkanı Salih Müslim Türkiye'nin tutumunu eleştirdi. Müslim, "Ankara'nın Türkmen hassasiyeti göstermelik çünkü söz konusu bölgede farklı cihatçı gruplar var" dedi. 

RS FM'de Yavuz Oğhan'dan bidebunudinle programında katılan Müslim, 1 Kasım seçimlerini, Rus uçağının düşürülmesini, Türkiye'nin PYD'ye karşı tutumunu ve gündeme dair diğer sıcak gelişmeleri değerlendirdi. 

7 Haziran seçimlerinden önce Türkiye'ye gelen ve hem istihbarat hem dışişleri yetkilileriyle görüşen Salih Müslim, Türkiye ile diyalogların neden ortadan kadırıldığı sorusunu şöyle yanıtladı:

 "Kırılma noktası Telabyad'dır. Bizim o bölgede kontrolü ele geçirmemiz onlar için ticaret kapısını kapattı. Kobani de birçok kirli çamaşırları gözler önüne serdi" 

Müslim'in canlı yayında yaptığı açıklamaların satır başları şöyle: 


DAVUTOĞLU KEŞKE TUTANAKLARI AÇIKLASAYDI

Başbakan'ın o iddiası. Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerinden önce 28 Mayıs'ta Haseke'de DAEŞ, PKK, PYD ve rejimin bir masaya oturduğunu, muhalefete saldırı ve Türkiye sınırını paylaşma konusunda anlaştıklarını iddia etmişti.

Davutoğlu'nun 'Ne konuştuklarının bütün detayları elimizde var' açıklamasını gülerek karşılayan Müslim, şöyle konuştu:

"Buna inanmak çok güç. Keşke Davutoğlu bu tutanakları açıklasaydı. Bu toplantı olduysa, DAİŞ elemanlarıyla ilişkiliyse tutanakları ele geçirmiş olabilir, tutanaklar elindeyse açıklasın. DAİŞ bu kadar insanı öldürdükten sonra kimse bunu yapamaz. Kendi ilişkilerini örtbas etmek için bu iddiayı ortaya atıyor."

RUSYANIN YAKLAŞIMI ABD’YE GÖRE DAHA SAMİMİ

Cerablus Mare hattı Ankara'nın kırmızı çizgisi. Bu bölgeye yönelik PYD'nin askeri bir girişimi olacak mı? Salih Müslim bu soruya evet ya da hayır yanıtı vermedi, Ankara'nın bölgeye yönelik hassasiyetinin Türkmenlerden kaynaklanmadığını iddia etti.

Müslim şöyle konuştu: "Cerablus ile Azez arasında halkımız vardır. Oranın yüzde 50'sini Kürtler teşkil ediyor. Türkmenler ve Araplar da var, karışık bir yer olmasına rağmen çoğunluğu Kürt'tür. Zaten tarihi olarak da Rojova'nın bir parçasıdır. Orada Demokratik Suriye Güçleri de var. Hem Türkmenler 'den hem Kürtler'den oluşur. Türkiye gerçekten Türkmenleri düşünüyorsa bu güçlerin sözcüsü, komutanı Türkmen'dir. Türkiye bunlara engel oluyor. Burada dürüst bir şey görmüyoruz. Türkiye'nin müdahale hakkı yok. Bölgedeki Kürtler Araplar Türkmenler anlaştıysa Türkiye'nin orada ne işi var?"

SURİYE'NİN PARÇALANMASINI İSTEMİYORUZ

PYD'nin nihai amacı ne? Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt devleti mi kurmak istiyor, PKK ile PYD aynı mı? Salih Müslim, "PKK başka biz başka, amaç Suriye'nin bir bütün olarak yoluna devam etmesi" dedi ancak özerk kanton yönetiminden de vazgeçmeyeceklerinin mesajını verdi:

"Biz yeni bir oluşum kurduk. Bu gelecek Suriye modelidir. Eğer Suriye yeniden yapılanacaksa, bu bizim Rojova'da kurduğumuz modelin bir genişletilmişi olacaktır. Kürtlerle Araplarla, Türkmenlerle beraber yaşıyoruz. Orada bir yönetim kurulmuştur. Bu bir parçalanma ya da bir Kürt meselesi değildir. YPG, Suriye Devrimi'nden itibaren olan Rojova'ya mahsus bir güçtür. PKK ile ilişkisi yoktur. Savaş ilerledikçe özellikle Kürdistan'ın pek çok yerinden katılanlar oldu. Amed'den Van'dan, Diyarbakırda, Süleymaniye'den katılanlar oldu. Yanında savaşanlara sen nerden geliyorsun diye soramıyorsun. Zaten PYD de politik bir partidir. PKK ile ilişki kurmak doğru değildir."

IŞİD VE KARDEŞLERİ ORTAK DÜŞMAN

Salih Müslim, Rusya ve Amerika ile ilişkilerini de anlattı. PYD'nin Amerika ile siyasi bir ilişkisi olmadığını söyledi. Rusya ise bölgeye yeni geldi ve operasyonları bizden uzak diye konuştu. Ancak Müslim Rusya ile işbirliğine sıcak yaklaştıklarının mesajını verdi.

IŞİD’E DİRENDİĞİMİZ GİBİ DİRENİRİZ

Müslim, "IŞİD ve kardeşleri ortak düşmandır, insanlığın düşmanıdır. IŞİD, Ahrar'uş Şam gibi oluşumlar sadece Kürtlere değil, herkese düşman. Yerel tehlikeliden çok uluslararası bir tehlikeye dönüştü. Rusya'nın oraya girmesi, Amerika'nın bulunması uluslararası bir koalisyonun etki göstermesi hepsi bu yüzden. Dışarıdan onları kim vurursa biz onu destekleriz. Amerika ile siyasal bir ilişkimiz olmadı. Amerika sadece YPG ile sahada koordineli çalışıyor. Şimdiye kadar Ruslarla da böyle bir durum gerçekleşmedi; ama olursa iyi olur. Rusya henüz o alana yaklaşmadı daha uzaktalar. Batı'da etkinler. Gelecekte askeri yetkililere bağlı olarak bir yardımlaşma olabilir" diye konuştu.