Sakarya'da ırkçı grupların hedefinde olan Kürt öğrenciler polisin saldırılara göz yumduğunu belirtiyor.

13 Mayıs’ta Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin evlerine yapılan polis baskınında aralarında DİHA Muhabiri Muhammed Doğru’nun da bulunduğu 6 öğrenci tutuklandı.

Serbest bırakılan Doğan Toğcu isimli öğrenci ise ırkçı saldırıların hedefi haline geldi.

Toğcu’nun, dershane çıkışında ırkçı bir grubun saldırısına uğraması sonucu kolu kırıldı. Gözaltına alınan ve daha sonra mahkeme kararı ile serbest bırakılan Sakarya Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Öğrencisi Gülnarin Çelik ise, gözaltı sırasında polisin sağlık kontrolü için kendisini özellikle staj yaptığı hastaneye götürüp teşhir ettiğini söyledi.

Hastaneye götürüldüğü sırada hedef gösterildiğini ifade eden Çelik, “Sağlık kontrolünde bile ırkçı grupların organize saldırısına uğradık. Polis ‘Nasıl korunursanız korunun’ dedi ve bizi kalabalığın içine itti” ifadelerini kullandı.

Hedef haline getirildiği için yurttan ayrılmak zorunda kaldığını da belirten Çelik, “Hastaneye gittiğimiz gün özellikle videolarımız çekildi ve sosyal alanlarda paylaşıldı. Okulda bu videolar izletildi ve öğrenciler bize tepki gösterdiler ve ilişkilerini kestiler ” dedi.

Polis tarafından “örgüt üyesi” diye kentte adının dolaşıma sokulduğunu dile getiren Sakarya Üniversitesi öğrencilerinden Veysel Arslan ise, “Ev sahipleri memleketlerimizi öğrendiklerinde ya ev vermiyor ya da kiraları iki katına çıkarıyor ” ifadelerini kullandı.

Tüm baskılara rağmen okullarını bırakmayacaklarını belirten Arslan, “Kürt öğrencileri okuldan bezdirip uzaklaştırmaya çalışıyorlar.  Gerçek anlamda üzerimizde çok kirli politikalar çevriliyor ama biz birlikte olursak bize dokunamazlar. Okullarımızı terk etmemeliyiz” diye konuştu.

(Kaynak: Evrensel/ Fotoğraf: Arşiv)