Sakarya’daki bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada ölü sayısı 4’e çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1'i ağır 97 yaralının olduğunu söyledi. 

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Yukarıçalıca mevkiinde bulunan bir havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi.

Olay yerine gelerek açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplamda 186 kişinin çalıştığını duyururken, çalışanların 100'üne ulaşıldığını belirtti. Bugün işe 20 kişinin gelmediği ve 16 kişinin de taburcu edildiği bilgisini veren Koca, 4 kişinin yaşamını yitirdiğini, 1'i ağır 97 yaralı kişinin de yaralandığını söyledi.

‘DAHA ÖNCE DE PATLAMA OLDU’

Hendek Belediye Başkanı ayrıca üç yıl önce de aynı bölgede patlama olduğunu açıkladı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi de, “Bu fabrikada geçtiğimiz yıllar meydana gelen ölümlerin olduğu patlamalarda 5 işçi hayatını kaybetmiş ve 100’e yakın işçi yaralanmıştı” diye tweet attı.

Aynı fabrikada 2009 ve 2014 yıllarında da patlama meydana gelmişti. İlk patlamada 1 kişi ölmüş  37 kişi de yaralanmıştı. 2014 yılındaki patlamada ise 1 kişinin öldüğü 2 kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.

BAKANLAR BÖLGEYE GİTTİ

Sakarya Belediye Başkanı Ekrem Yüce ise “Vahim bir tablo var. Yaralılarımızı çıkarmaya çalışıyoruz. Hala patlamalar devam ediyor. Düzce ve Kocaeli’den yardım istedik, bütün ekiplerden yardım istiyoruz” dedi.

Yaşanan patlamanın ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Sakarya’ya gitti. 15 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikanın bulunduğu alana helikopterle gelen Soylu ve Koca, bölgeyi önce havadan inceledi. Daha sonra fabrika alanına gelen Soylu ve Koca’ya, Bakan Selçuk da eşlik etti. Bakanların patlamanın meydana geldiği fabrika alanındaki incelemeleri devam ediyor.

‘BÖLGEDEKİ İNSANLAR EVE GİRMELİ, DUMANI SOLUMAMALI’

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumamasını duyurdu. Kınık, “Bu kimyasal bir kazadır. Bölgenin izole edilmesi gerekir. Yayılan dumanın ve söndürmede kullanılan suyun zehirli bir şekilde çevreye yayılabileceği gibi bir risk bulunuyor. Bölgede yaşayanların tedbirlerini alıp evlerine girmesi gerekiyor. Duman gözden kaybolana evden çıkmasınlar” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, “Tablo iyi görünmüyor. Patlamalar hala devam ediyor. Bölgeye tam olarak çıkamıyoruz. Ulaşmak mümkün değil. Bir gazın yayılması durumu söz konusu. Baruttan yayılan gazın insan sağlığını etkileyebileceği durumu var. Herkes insanları kurtarmaya çalışıyor. Vali ve belediye başkanıyla beraberiz. Çalışan yaklaşık 200 kişi var. 15 yaralı kurtarıldı. Diğer işçiler kurtarılmaya devam ediliyor. Dua edelim ki ölü olmasın. Elbette civar illerden de yardım istendi. Patlama sesi yayılınca biraz daha arttı. Başka depolara ” diye konuştu. Patlamanın alışılagelmiş bir patlama olmadığını belirten Yavuz, ne türden müdahale edilmesi gerektiği konusunda da çalışma yapıldığını açıkladı.

Yukarıçalıca köyü muhtarı ise, “Fabrikanın yakınındayız şu an. Yaralıları çıkarıyorlar. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Patlamalar da devam ediyor. Fabrikanın çeşitli yerlerinden çıkarılan insanlar oldu. Bizim köyden çalışan sadece bir kişi var. Çok fazla ambulans bulunuyor. Dışarıda bekletiyorlar. Gerektiğinde içeri gönderiliyor” ifadelerini kullandı.

AFAD, fabrikada herhangi bir radyasyon kaynağı olmadığını açıkladı.