Rusya'da Kaliningrad Mahkemesi, Said-i Nursi'nin 16 kitabını 'aşırı' olduğu gerekçesiyle sakıncalı bularak yasaklanmasına karar verdi.

Said-i Nursi’nin kitapları Rusya’da yasaklanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda Tataristan ve Başkır özerk cumhuriyetlerinde yasaklanan kitaplar dün de Rusya’nın en batısındaki Kaliningrad’da Yüksek Mahkeme tarafından yasaklandı. Kitaplar “bölücü ve dinler arası fitne saçan unsur” sayıldı.

Hürriyet’in haberine göre, Nursi’nin kitaplarına Kaliningrad’da yasak getirilmesine farklı bir adli dava neden oldu.

Geçtiğimiz yıl burada ikamet eden Emir Abuyev’in evinde terörist faaliyet şüphesiyle arama yapan Rus güvenlik güçleri, Said Nursi’nin 14 kitabıyla iki broşürünü bulmuştu.

Evde bulunan kitaplar uzmanlar tarafından fonetik, psikolojik ve diğer açılardan incelendikten sonra şu hüküm verilmişti:

“Ele geçirilen Said-i Nursi kitaplarının incelemesi, bunların bir kompleks biçiminde insanın bilincini iradesi dışında değiştirmeye yönelik psikolojik silah olduğunu ortaya çıkarmıştır. Tüm kitaplarda İslam’ın geride kalan dinlerden üstün olduğu ve diğer dinlerle mücadele edilmesi gerektiği düşüncesi dile getiriliyor. Dinler arasında fitne fesat yayan bu kitaplar Rusya vatandaşlarının temel özgürlüklerine tehdit oluşturmaktadır.”

Rusya’da uzmanların hazırladığı bu rapor önceki gün sonuçlanan mahkemede savcı tarafından delil olarak gösterilmesi ardından, karar tüm kitapların yasaklanması şeklinde çıktı.

Rusya güvenlik güçleriyle savcılık Said-i Nursi kitaplarını ayrıca “Nurcular” tarikatının yol gösterici kılavuzu olarak görüyor.

2008 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi aldığı kararla “Nurcular” tarikatını terörist ve bölücü örgüt listesine almıştı.