Sokak sanatçıları ilk kez bir araya gelerek zabıtaların müziklerini engellemesine tepki gösterdi. Sanatçılar, "Sanatımızın sahibi sponsoru yok, dikkat çektikçe devam eder" diyerek "Nargilem duman duman" şarkısını söyledi.

 

Sokak sanatçıları, Belediye zabıtalarının nedensiz yere sokakta müzik ve gösteri yapmalarını engellemelerine ve enstrümanlarına el koymalarına tepki gösterdi.

 

Taksim Tünel'de bir araya gelen sokak sanatçıları müzik ve dans eşliğinde Belediye Binası önüne geldi.

 

"Zabıta nöbet tutma, alkış tut", "Sahneler bize dar, sokakta hayat var" dövizleri taşıyan sanatçılar, zabitlere bir şakıyla seslendi:

"Nargilem duman duman, bayıldım aman aman

İstanbul güzel ama zabitleri pek yaman..."

 

"SANATIMIZ BEDAVA, SAATİ YOK"

Sanatçılar adına açıklamayı yapan Gizem Altınordu, son zamanlarda yerlerinden kovulduklarını, enstrümanlarına el konularak günlerce depolarda tutulduğunu söyledi. Şöyle devam etti:

 

"Müzik sokakta güzeldir, gösteriler sokakta doğaldır. Dikkat çektiği sürece varlığını devam ettirebilir. Barların aksine her yaş grubuna hitap eder. Konserlerin aksine her gelir seviyesinden insan dinleyebilir.

 

Bedavadır saati günü belirsizdir. Her an karşınıza çıkabilir. Sahibi sponsoru yoktur. İnsanlar dinledikçe sevildikçe devam eder.”

 

Altınordu, sokak sanatçılarının dayatmacı olmadığını esnafın rahatsız olduğu zamanlarda anlaşmaya vararak gerekirse yerini değiştirdiğini belirtti. “Sokak sanatçılarının özgür bırakılmasını, zaten halkın bildiği işportacılık ya da dilencilik olmadığını Belediye'nin de anlamasını istiyoruz" dedi.

 

"MÜZİĞİ BİREBİR PAYLAŞMAK İSTİYORUZ"

Kara Güneş grubundan Özgür Yalçın, 15 yıldır İstiklal Caddesi'nde sokak müziği yaptıklarını yılın belli dönemlerinde hep nedensiz şekilde enstrümanlarına el konduğunu söyledi.

 

Özgür Yalçın, "Bazen rahatça yapıyoruz, bazen engelleniyoruz. Hatta gün içinde bile değişebiliyor. Sabah bir zabıta dinleyip 'ne güzel müzik' diyor akşama enstrümanlarımızı alıyorlar. Bir hafta önce de arkadaşlarımızın enstrümanlarına alıp depoya koydular cezayı ödeyene kadar vermiyorlar" dedi.

 

Yalçın, "biz profesyonel müzisyenleriz" diyor ve ekliyor:  "Festivallerde konserlerde de sahneye çıkabiliriz ama biz müziği insanlarla birebir paylaşmak istediğimiz için sokaktayız."

 

Haber: Nilay VARDAR / Bianet

Fotoğraflar: Can Memiş