Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından koronavirüsü salgının Türkiye’deki seyriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca, salgının yayılma hızını kontrol altına almaya başladıklarını söyledi ve “Aldığımız tedbirler Türkiye’nin salgını en az kayıpla aşacağına işaret ediyor. Kurallara istisnasız uyalım” dedi.

Fahrettin Koca, “Son 24 saatte 33 bin 70 yeni test yapıldı. Test sonucu 4 bin 62 yeni vaka tespit edildi ve toplam vaka sayısı 65 bin 111’e yükseldi. 107 kişi vefat etti, ölü sayısı  1403 oldu” diye konuştu.

Koca’nın açıklamalarından satırbaşları şöyle: 

Şu anki veriler Türkiye’nin salgını en az hasarla atlatacağını gösteriyor.

Dördüncü haftada Türkiye’deki vaka artış hızı düşüşe geçti.

Vaka artış hızının inişe geçmiş olması, ölüm artış hızının yavaşlaması mücadelede doğru yolda olduğumuzun somut işaretidir.

Filyasyon kelimesini hiç unutmayacaksınız. Tespit ettiğimiz her vakada bunu uyguladık.

Türkiye, ölüm artış hızının en erken yavaşladığı ülkedir.

Türkiye’nin durumu, dünyadan farklı seyrediyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde vaka sayısının artmasıyla birlikte hastaneye yatış, yoğun bakım ve cihaza bağlanan hastaların sayısında bir azalış asla söz konusu değil.

Hastalığın bulaşma ihtimali yüksek kişileri bulmaya odaklanıyoruz. Yaygın temas taraması, sıkı takip; salgının önünü kesmenin yolu bu.

Bugüne kadar tanı konulan hastaların temas zincirinde 261 bin kişi tespit edilmiştir.

Filyasyon ekiplerimizce takibi yapılan toplam kişi sayısı 251 bin 28’dir.

İstanbul’da 1200 filyasyon ekibi görev almakta. Türkiye genelinde bu ekiplerin sayısı 4 bin 600. Mücadelemiz mahalle bazına kadar inmiş bir mücadeledir.