(STRAZBURG) AİHM, askerlik hizmetini yapmayı reddeden ve saçının yedi asker tarafından zorla kesildiğini iddia eden Mehmet Tarhan'ın, insanlık dışı veya küçük düşürücü muameleye maruz kaldığı ve düşünce, vicdan ve din özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye'yi 12 bin euro ödenmeye mahkum etti.

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), askerlik hizmetini yapmayı reddeden 7 yıllık firari Mehmet Tarhan kararında Türkiye'nin 12 bin euro ödemesine karar verdi.

 

Strazburg'da faaliyet gösteren AİHM, barış yanlısı inancından dolayı askerlik hizmetini yapmayı, askeri üniforma girmeyi reddeden Mehmet Tarhan ile ilgili kararında Türkiye'yi haksız buldu.

 

Mahkeme kararında, 2006'dan bu yana firari Tarhan'ın, askeri hapishanede tutularak saçlarının yedi asker tarafından zorla kesilmesi iddiasının, insanlık dışı veya küçük düşürücü muameleyi yasaklayan 3. maddenin ve düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne ilişkin 9. maddenin ihlali saydı.

 

Mahkeme, Türkiye'nin manevi tazminat olarak 10 bin euro, mahkeme masrafları için de 2 bin euro tazminat ödemesine karar verdi.