CHP, Giresun'un Eynesil ilçesinde, evlerinin önünde yaralı halde bulunup, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan'ın ölümüyle ilgili araştırma yapan gazeteci Canan Coşkun ve belgeselci Kazım Kızıl'ın gözaltına alınmasına tepki göstererek "Hem acılı baba Şaban Vatan hem de olayın aydınlatılması için çaba gösteren gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır. Adil makamlar tarafından yapılması gereken, gazetecilerin gözaltına alınması değil 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın ölümünün üzerindeki gölgenin bir an önce aydınlatılması ve sorumluların yargı önüne çıkartılarak kamu vicdanının rahatlatılmasıdır" açıklamasını yaptı.

Rabia Naz Vatan Başta Olmak Üzere Şüpheli Çocuk Ölümlerini Araştırmak İçin Kurulan TBMM Araştırma Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, bu sabah saatlerinde gözaltına alınan Canan Coşkun ve Kazım Kızıl'a ilişkin bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklama şöyle: 

Rabia Naz Vatan'ın ölümünü araştırmak için kurulan TBMM Araştırma Komisyonu'nun CHP grubu üyeleri olarak, Giresun Eynesil'deki çalışmalarımızı takip eden gazeteciler Canan Coşkun ve Kazım Kızıl ile acılı baba Şaban Vatan'ın gözaltına alındığı üzüntüyle öğrendik.

TBMM Araştırma Komisyonumuz gibi, gazeteciler Coşkun ve Kızıl da olayın aydınlatılması ve halkın gerçeklerden haberdar olması için ilçede bulunmaktaydı. Rabia Naz Vatan'ın ölümünün aydınlatılmasından birincil sorumluluğu olan savcılığın, halkın haber alma hakkına hizmet eden bu gazetecileri gözaltına alması kabul edilemez.

İlçede araştırma yapan gazetecilerin çalışmalarının; kamuoyunun bilgilenmesine hizmet edeceği gibi, komisyonumuzun çalışmalarına da önemli katkı sağlayacağı inancındayız. 1.5 yıldır aydınlatılamayan olayda Komisyonumuz çalışmalarına henüz yeni başlamışken savcılığın gazetecileri hedef alması, ülkemizdeki basın ve ifade özgürlüğünün geldiği noktayı göstermesi açısında da kaygı vericidir.

Hem acılı baba Şaban Vatani hem de olayın aydınlatılması için çaba gösteren gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır. Adil makamlar tarafından yapılması gereken, gazetecilerin gözaltına alınması değil 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın ölümünün üzerindeki gölgenin bir an önce aydınlatılması ve sorumluların yargı önüne çıkartılarak kamu vicdanının rahatlatılmasıdır.