Sabah gazetesinin Avrupa’daki şirketine, ‘Gazeteye TMSF'nin el koymasından sonra geçen yaklaşık 10 yıllık sürede gazeteyi kasıtlı olarak zarara uğratmak ve zarar ettiği halde, yandaş kadrosundan atanan yöneticilere yüksek maaş ödemek'ten dolayı yaklaşık 675 bin Euro ceza kesildi.

Sabah’ın Almanya hesaplarına el konuldu. Yöneticilere ceza davası açılması bekleniyor.

CEZA, MART’TA KESİLDİ, ONLAR ŞİMDİ BAĞIRDI

Alman Maliyesi’nin cezayı mart ayında kestiği, gazetenin ise bu süreyi uzattığı, çare aradığı, bağımsız denetleme şirketlerine on binlerce Euro verdiği ama yine de zararı ödemek zorunda kalacağı belirtildi. Sabah’ın yöneticilerinin daha önce kesilmiş cezayı yeni kesilmiş gibi gösterdiği ve son dönemdeki siyasi gelişmeleri bahane olarak kullandığı da yayınlarından anlaşılıyor.

MİLLETİN PARASINI YEDİRDİLER

Zaten Alman Maliyesi de, bu para ödenene kadar gazetenin Almanya’daki hesaplarına el koydu. Gazetenin Türkiye’deki garibanların vergilerini Avrupa’ya göndererek, zarar ettiği halde yüksek ücretli bazı elemanlara çeşitli yöntemlerle ödemeler yaptığı, toplam zararın 18 milyon Euro olduğu öğrenildi.

Günde yaklaşık 1000 adet satan gazeteye, Türkiye’den düzenli olarak her ay onbinlerce Euro gönderildiği, bu şekilde ayakta tutulduğu, buna rağmen işe alınanlara transfer ücretleri, yüksek maaşlar, ayrıca işten çıkarılanlara dava olmadan yüksek tazminatlar verildiği saptandı.

PARALI ÇIKIŞ VERDİLER, YİNE ALDILAR

Hatta bir kişiye işe alınırken, yüksek tazminat ödendiği, sonra yine tazminat verilip işten çıkarıldığı, bir süre sonra yeniden işe alındığı saptandı. Maliyenin son 5 yılın zararını talep ettiği ancak daha sonra Sabah’ın uzlaşma teklifini kabul edip sadece 2015 yılına ait cezanın ödenmesi talep ettiği öğrenildi.

Son 5 yılın zararı hesaplansaydı, Sabah’ın yaklaşık 4 milyon Euro ceza ödemesi gerekiyordu. Bu arada, hesaplara el konulduğu için gazete satışından, abonelerden ya da ilan müşterileri ile temsilcilerinden gelen paraların doğrudan maliyenin kasasına gittiği belirtiliyor. Maliyenin şu ana kadar alacağından ne kadarını tahsil edebildiği ise bilinmiyor.

OLAY DAHA DA BÜYÜYECEĞE BENZİYOR

Bu arada, gazetenin yöneticilerine genel müdür görülen M.İ. ile sorumluluğu bulunan kişilere karşı ceza davalarının açılması da gündemde. Özellikle, Turkuaz GmbH’nın zarar ettiğini bile bile iflasını vermeyen ya da iflas istemeyen yöneticilerin, kaynak aktarmaya devam etmesi yüzünden, „İflası kasıtlı olarak bildirmeme“ (Insolvenzverschleppung) suçundan savcı tarafından çağrılabileceği, olayın daha da büyüyeceği belirtiliyor.

(Kaynak: Avrupa Postası)