Suriye'nin İdlib vilayetinde bulunan Türkiye gözlem noktalarından birine düzenlenen saldırıyla ilgili Rusya'dan da açıklama geldi.

Rusya Savunma Bakanlığının açıklamasında, söz konusu gözlem noktasını hedef alan saldırının İdlib'deki "teröristlerce" gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamaya göre, saldırının ardından Türkiye ordusu, "askeri personelinin güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olunması ve teröristlerin mevkilerinin vurulması" için Rusya'dan talepte bulundu.

Bakanlık, bunun üzerine Rus savaş uçaklarının, Türk ordusunun verdiği koordinatlar doğrultusunda belirlenen hedeflere dört saldırı gerçekleştirdiğini bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, söz konusu saldırılarda çok sayıda militanın öldürüldüğünü ve vurulan bölgedeki ağır silahların imha edildiğini duyurdu.

TÜRKİYE ESAD REJİMİNİ SUÇLAMIŞTI

Saldırıyla ilgili Türkiye Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, gözlemevinin rejim güçleri tarafından vurulduğu belirtilmişti.

"Suriye rejim güçlerinin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde kontrol ettiği As Shariah bölgesinden, 3 kilometre mesafedeki Zawiyah Dağı bölgesinde yer alan 10 numaralı Gözlem Noktamıza kasıtlı olduğu değerlendirilen 35 havan atışı ile bir saldırı gerçekleştirilmiştir" denilmişti. Saldırıda üç askerin yaralandığını açıklayan Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin üs bölgesinde yer alan, tesis, teçhizat ve malzemelerinin bir kısmının da hasar gördüğünü ifade ederken olayla ilgili olarak "Rusya nezdinde gerekli girişimlerde bulunulduğunu" duyurmuştu.

Ankara'da Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı gerçekleştiren Çavuşoğlu, İdlib Muhtırasının tam olarak uygulanması konusunda üzerlerine düşeni yaptıklarını belirterek, öte yandan rejimin siyasi değil askeri çözüme inandığını söyledi.

Son zamanlarda rejimin İdlib'e yönelik saldırılarının arttığını belirtena dikkati çeken Çavuşoğlu, özellikle okullar ve hastanelerle sivillerin hedef alındığını söyledi.

ÇAVUŞOĞLU: GÖZLEM NOKTASINA YAPILAN SALDIRI KASITLI

Çavuşoğlu, çatışmaların durması için Rusya ile yoğun çaba sarfettiklerini belirterek, "Şu anda tam olarak ateşkes sağlandı demek mümkün değil ama bu konuda Rusya ile beraber ciddi, samimi gayretlerimizin olduğunu da söylemek isterim" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu bu sabah Türkiye'nin 10. gözlem noktasına yönelik saldırı olduğunu söyledi. Üç Türk askerinin bu saldırıdan hafif şekilde yaralandığını bildiren Çavuşoğlu, "Bunun biz kasıtlı olduğunu düşünüyoruz. Rusya ile de bu konuda görüşüyoruz. Eğer rejim buna yönelik saldırıları devam ettirirse, gereğini de yaparız. Bundan da hiç kimsenin tereddütü olmasın" dedi.

Öte yandan Çavuşoğlu, rejime de bu saldırıların durması için Rusya'nın ve İran'ın garantör olarak gerekli baskıyı kurması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin Rusya ile yürüttüğü Astana süreci kapsamında İdlib'de ilan edilen çatışmasızlık bölgesinde 12 Türkiye gözlem noktası bulunuyor.

Kaynak: DW Türkçe