Rusya ve İran’ın İdlib harekatında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a destek vereceği öne sürüldü.

Rus İzvestia gazetesine göre, Rusya harekata havadan ve deniz filosundaki füzeleri kullanarak katılacak.

İran ise, Suriye'deki milis güçlerini Suriye ordusunun emrine verdi. Bu iddialar için, "Türkiye ikna edilemeye çalışılıyor" şeklinde başlık kullanıldı.

Öte yandan Fırat'ın doğusunda da hareketlilik gözleniyor. Amerikan ordusuna ait bir konvoy Haseke'ye doğru ilerlerken görüntülendi.

Yerel kaynaklar, önceki gün Amerikan ordusuna ait birliklerin Kobani olarak bilinen "Ayn El arab"a bir radar sistemi kurmaya başladığını öne sürmüştü.

Amerikan Savunma Bakanlığı ile YPG sözcüsü de, Kobani’nin güneyindeki askeri havaalanı ve Haseke’ye bağlı Rimelan bölgesinde radarlar kurulduğunu doğrulamıştı.

Rus gazetesi İzvestia ise, İdlib harekatına YPG'nin destek vermesi halinde Esad rejiminin Fırat'ın doğusundaki siyasi yapılanmaya "özerklik statüsü" verebileceğini yazdı.

Bu konudaki görüşmelerin devam ettiğini belirten gazete, Kamışlı'daki idari yapının buna bir model teşkil edebileceğini öne sürdü.

İdlib harekatına ilişkin İzvestia'nın öne çıkardığı bir diğer konu da, Rusya'nın Doğu Akdeniz'de bulundurduğu donanma filosu.

Aralarında 3 büyük muhribin de bulunduğu 9 gemilik filoda, iki de denizaltı yer alıyor.

Rus gazetesi İzvestia bu filoya önümüzdeki günlerde savaşma kapasitesi yüksek 3 muhribin daha dahil edileceğini belirtiyor. Gazeteye göre, Rusya'nın Doğu Akdeniz filosu Esad yönetimine İdlib harekatına "güçlü biçimde" destek verecek.

Kaynak: NTV