Suriye Ordusu’nun radikal İslamcı gruplara karşı operasyonlarını hızlandırdığı İdlib’de askeri ve siyasi hareketlilik devam ederken gözler bugün Türkiye’ye gelecek Rus heyetle yapılacak görüşmeye çevrildi.

Soçi Mutabakatı'ndaki haritanın masaya yatırılacağı görüşmede, mutabakat sınırlarının korunması mesajı verilecek.

Rus heyetle görüşmelerde altı çizilecek bir diğer konu gözlem noktaları. Heyetler uzlaşırsa Erdoğan ve Putin'in yüz yüze görüşmesi gündeme gelecek.

Ankara'nın önceliği Suriye birliklerinin Soçi mutabakatındaki sınırların gerisine çekilmesi. Görüşmelerden sonuç alınmazsa İdlib'in kuzeyinde belli bir derinliğe inilmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta başında Suriye Ordusu şubat sonuna kadar mutabakat sınırlarının gerisine çekilmezse Türkiye’nin askeri harekat düzenleyeceğini açıklamıştı.

TSK: GÖREVE HAZIRIZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Miroslav Lajcak ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "İdlib'deki kararlılığımızı Rusya'ya da ilettik. Rusya ile süreci tekrar ele alıyoruz" dedi.

Milli Savunma Bakanlığı, İdlib'de devam eden gerilimle ilgili olarak yayınladığı açıklamada "Yapılacak her türlü saldırıya misliyle karşılık verilecek, gözlem noktalarımız görevlerine devam edecektir" ifadelerine yer verdi.

Bölgeden son bilgilere göre Suriye askerleri, Türkiye'nin gözlem noktalarının bulunduğu kritik önemdeki Serakib bölgesine girdi.

SURİYE SINIRINA YIĞINAK

TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Hatay-Suriye sınır hattına, obüs ve mühimmat sevkiyatı devam ediyor.

Türkiye'nin çeşitli birliklerinden Suriye sınır hattına, obüs ve mühimmat yüklü araçlardan oluşan askeri konvoy, güvenlik önlemleri eşliğinde, Kırıkhan ilçesinden geçirildi. Konvoy ile Suriye sınır hattına geçiş yapıldı.

Askeri araçlar ve mühimmatın, ihtiyaç duyulan sınır birliklerinde konuşlandırılacağı öğrenildi.

İdlib’deki 12 gözlem noktasından 3'ü Suriye kontrolündeki bölgede bulunuyor. Bu üç noktaya ikmal faaliyetleri ise kesintisiz devam ediyor. Gözlem noktalarındaki tüm faaliyetler en az 24 saat öncesinden muhataplar ile koordine edilerek gerekli bilgiler veriliyor.

ABD VE BM BEKLEMEDE

Washington yönetimi de İdlib'deki süreci yakından takip ediyor. Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey başkanlığındaki bir heyetle görüşme de gündemde.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen de Türkiye heyeti ile görüşebilir.

13-16 Şubat'taki Münih Güvenlik Konferansı da İdlib açısından önemli. Konferansa Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar katılacak.

GÖÇ AKINI SÜRÜYOR

Yaşanan çatışmalar nedeniyle son 4 günde 90 bin kişi daha Türkiye sınırı yakınlarına göç etti. İdlib kent merkezi, Eriha, Serakib ve Cebel Zaviye bölgeleri ile Halep'in batısı ve güneyinden Türkiye sınırına sivillerin göçü devam ediyor.

Kaynak: BirGün