Türkiye’nin Suriye’de Fırat’ın doğusuna odaklandığı bir dönemde, Rusya’dan İdlib konusunda bir uyarı geldi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Heyet Tahrir Şam (eski El Nusra Cephesi) militanlarının İdlib’de kontrol ettiği toprakları genişlettiğini belirtip, bu varlığının sonsuza dek süremeyeceğini söyledi.

Verşinin, ‘olası İdlib harekâtının daha etkili şekilde yürütüleceğini’ vurguladı.

‘MİLİTANLARLA MÜZAKERE YAPILAMAZ’

Rus basınına konuşan Verşinin, “İdlib’deki militanların varlığının sonsuza dek sürmesinin hem Rusya hem de uluslararası toplum açısından mümkün olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Rusya, Suriye ve diğer ülkelerin ‘herhangi bir bölgede terör yuvasının güçlenmesini kabul etmeyeceklerini sürekli olarak dile getirdiğini’ anımsatan Verşinin, “Nitekim bugün olumsuz bir eğilim var. El Nusra ve ona bağlı Heyet Tahrir el Şam, İdlib’de kontrol ettikleri alanları genişletiyor. Militanlar, siyasi süreç yürütülmesi de öngörülen ılımlı muhaliflerin bulunduğu alanları kontrol altına alıyor. Bu kontrol, İdlib’in tamamına yayıldı. Bu, kötüye gidiş anlamına geliyor. Hem Rusya hem de BM, söz konusu grupları terör örgütü kabul ediyor. Onlarla müzakere yapılamaz” ifadelerini kullandı.

‘OLASI HAREKÂT DAHA ETKİLİ YÜRÜTÜLECEK’

Verşinin, İdlib’deki olası askeri harekâtın çok daha etkili bir şekilde yürütüleceğinin altını çizdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da son olarak, “Türkiye’nin İdlib’deki yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz” açıklaması yapmıştı.