Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov, Moskova-Ankara hattında S-400 hava savunma füze sistemi anlaşmasına önümüzdeki günlerde imza atılması öncesinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı ziyaret etti.

Genelkurmay Başkanlığı, Akar’ın makamında gerçekleşen görüşmeye ilişkin ikili fotoğraf paylaşımı dışında herhangi bir bilgilendirmede bulunmadı.

Amerika’nın Sesi’nden Yıldız Yazıcıoğlu’nun haberine göre, en üst düzeydeki askeri temasta S-400 füze savunma sistemi ve Suriye konularına öncelik verilmiş olabileceği öngörülüyor.

Akar ve Gerasimov son olarak, İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile birlikte 21 Kasım’da Soçi’de bir araya gelmişti.

Rusya ve Türkiye’nin bu üst düzeydeki askeri teması, dün gerçekleşen Türkiye, ABD ve Irak’ın askeri teması sonrasına denk gelmesiyle de dikkat çekti.

Akar’ın ev sahipliğinde dün; Irak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Osman Ganimi, ABD Avrupa Kuvvetler Komutanı Orgeneral Curtis M. Scaparrotti ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Joseph L. Votel’in ortak toplantısı gerçekleşmişti.

Türk tarafı, dünkü toplantıda; başta Irak ve Suriye olmak üzere bölgedeki genel güvenlik durumu ve terör örgütleri ile mücadelenin ele alındığını açıklamıştı.

Hafta başında Putin, Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Türkiye’ye S-400 hava savunma füze sistemi için en kısa süre içerisinde anlaşma imzalayacaklarını duyurmuştu.

Liderler, Suriye konusunda da özellikle Kürt yapılanması ve PYD-YPG varlığına ilişkin müzakerelere devam ettikleri sinyali vermişti.

Türkiye’de gözler; iç savaş sonrası Suriye’nin geleceği ve yeni anayasa hazırlığı konusunda, Rusya’nın Soçi’de “Ulusal Diyalog Kongresi”ni toplama girişiminde.

Rusya, 18 Kasım’da Soçi’de planladığı kongreye ilk önce Türkiye’nin terör örgütü PKK’nın kolu olduğunu belirttiği PYD-YPG’yi davet etmiş; ancak Ankara’nın tepkisi üzerine kongreyi ertelediğini duyurmuştu.

Ankara halen Rusya’nın Ocak 2018’de yapmayı planladığı kongreye PYD-YPG’yi çağırmaması konusundaki girişimlerini sürdürüyor.

Kaynak: Amerika’nın Sesi