Rus Dışişleri’nden Suriye’de 1 ay sürecek ateşkes ilanı çağrısını içeren 2401 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Rusya’nın, Moskova ve Şam karşıtı isterinin körüklenmesi ve Suriye’deki siyasal çözüm sürecinin baltalanmasına yönelik girişimleri sert bir biçimde durduracağı” ifade edildi.

Sputnik’in haberine göre, açıklamada Rusya’nın, “Suriye’deki hükümet karşıtı güçlerin yabancı koruyucularının, Suriye’de insani yardımların gerekli bölgelere ulaşabilmesi için kendi üstlerine düşeni yaparak, kontrollerindeki güçlerin ateşkese uymasını sağlamayacağına inandığı ”belirtildi.

Rus Dışişleri’nin bunun yapılıp yapılmadığını yakından izleyeceği kaydedilen açıklamaya şöyle devam edildi:

"Belki birileri bunu bilmiyordu ya da bilinçli olarak görmezden geldi ama Doğu Guta’daki militanlarla ateşkes görüşmeleri yapılıyordu. Fakat buradaki militanlar kendilerine teklif edilen tüm seçenekleri geri çevirdiler. Ayrıca bununla da kalmayıp ‘canlı kalkan’ olarak kullandıkları sivillerin kendi kontrollerindeki bölgelerden ayrılmasına izin vermeyi de reddettiler."

Suriye’nin bazı bölgelerine insani yardım ulaştırılmasına ve tedavi görmesi gerekenlerin tahliyesine olanak tanımak amacı ile 30 günlük bir ateşkes çağrısını içeren 2401 sayılı karar, başkent Şam yakınlarında yer alan Doğu Guta’da insani durumun kötüye gittiği bir dönemde alındı.

'2401 SAYILI KARAR IŞİD, EL NUSRA VE EL KAİDE İÇİN GEÇERLİ DEĞİL'

Rus Dışişleri’nin açıklamasında ayrıca, 2401 sayılı kararın, IŞİD, El Nusra (yeni ismiyle Fetih el Şam), El Kaide ve bu örgütlerle ilişkisi olan gruplar için geçerli olmadığı anımsatıldı.

Diğer taraftan Rus Dışişleri’nin açıklamasında, Astana sürecinin garantör ülkeleri olan İran, Rusya ve Türkiye’nin, şiddet olaylarının azalması için oluşturulan gerilimi azaltma bölgelerindeki çalışmalarının, BM Güvenlik Konseyi tarafından Suriye’de tamamen ateşkes sağlanması için atılmış adımlardan biri olarak kabul edilmesinin memnuniyetle karşılandığı da kaydedildi.

RUSYA'NIN BM DAİMİ TEMSİLCİSİ: ATEŞKES AFRİN’İ KAPSIYOR

Anka’nın haberine göre, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasili Nebenzia, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından oy birliği ile kabul edilen 30 günlük ateşkes kararının tüm Suriye'yi kapsadığını söyledi.

Rudaw’a göre, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzia, Rudaw'ın New York Temsilcisinin ateşkesin Afrin'i de kapsayıp kapsamadığı sorusuna, “Evet, bütün Suriye'yi kapsıyor” yanıtını verdi.

SANA haber ajansı, Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar El Caferi’nin de BMGK'nın yeni kararının, “Afrin, ABD güçlerince işgal edilen topraklar ve işgal altındaki Golan Tepeleri” dahil, Suriye’nin tümünde uygulanması gerektiğini söylediğini duyurmuştu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ: AFRİN OPERASYONU DEVAM EDECEK

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy konuya ilişkin açıklamasında Suriye genelini kapsayan ateşkes kararını olumlu değerlendirmiş ancak Afrin’e yönelik harekatı etkilemeyeceğini söylemişti.

YPG: BMGK’NIN ATEŞKES KARARINA UYACAĞIZ

YPG, BMGK’nin Suriye geneli için aldığı “insani ateşkes” kararına uyacağını açıkladı. Türkiye’nin Afrin’e yönelik harekatı için ise “öz savunma hakkının kullanılacağı” ifade edildi.

Açıklamada, YPG’nin ateşkes kararına Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı yürütülen mücadele dışında her yerde uyacağı belirtildi.