Gazeteci Ruşen Çakır, Fethullah Gülen hareketine ilişkin, “İslam bir yerden sonra Gülen’in amaçlarının gerisinde kalıyor. İslam dini, Nurculuk,  Said-i Nursi, herşey enstrümantalize ediliyor. Böyle bir olayla karşı karşıyayız. Bu islami cemaatin ötesinde siyasi hedefleri olan bir şebeke. Bu şebeke küresel bir şebeke” ifadelerini kullandı.

Gülen hareketinin karargahının ABD’de olduğunu savunan Çakır, “ana vatanı Türkiye olan, Karargahı ABD’de yer alan, faaliyet alanı tüm yerküre olan, binlerce insanı, bağlısı olduğu bir yapı ile karşı karşıyayız" dedi.

 
Medyascope.tv üzerinden yayın yapan Ruşen Çakır, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında Gülen Grubu’nu değerlendirdiği video analizi "Gülen'in söylemi, Cemaat'in yapılanması" başlığı ile yayınlandı.

"Bu yapı, İslami cemaat olmanın ötesinde bir istihbarat örgütünü andırıyor" diyen Ruşen Çakır şunları anlattı:

"Cemaat aslında sivil ve sivil olmayan yapısıyla aslında tek bir yapı. Bunun özeliği de Gülen’in tepeden tırnağa her şeyi denetlediği, islami cemaat dışında daha çok bir istihbarat teşkilatını andıran bir yapı.
 
Bu yapıyı Türkiye’deki diğer islami cemaatlerle, mesela Nakşibendi ya da Kadirilerle ya da Fethullah Gülen’in geldiği Nurculuk hareketiyle kıyaslamak artık çok gerçekçi değil. Dünyanın değişik yerlerinde var olan Hristiyan dünyasında var olan sect ya da kult diye tabir edilen yeni dinsel hareketlerle karşılaştırmak gerekiyor.

Mesela Opus Dei hareketi var, Amerika’da değişik dönemlerde çıkan bir takıp toplu intiharların yaşandığı, devletle çatışmaya giren dini yapılarla kıyaslamak daha gerçekçi olabilir.

İslam bir yerden sonra Gülen’in amaçlarının gerisinde kalıyor. İslam dini, Nurculuk,  Said-i Nursi, herşey enstrümantalize ediliyor. Böyle bir olayla karşı karşıyayız. Bu islami cemaatin ötesinde siyasi hedefleri olan bir şebeke. Bu şebeke küresel bir şebeke.

Türkiye tabii ki ana merkez ama Pensilvaniya’da yaşadığı da düşünülürse, ana vatanı Türkiye olan, Karargahı ABD’de yer alan, faaliyet alanı tüm yerküre olan, binlerce insanı, bağlısı olduğu bir yapı ile karşı karşıyayız."

">