Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşcı, dizi ve programlarda yer alan kadına şiddet, silah ve tehdit unsuru içeren yayınları RTÜK gündemine taşıdı.

Dizilerdeki yasaya aykırı “kadına şiddet ve zorlama, genel şiddet, silah görüntüleri ve söylemi, şiddet tehdit ve ölüm söylemleri, psikolojik şiddet, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini destekleyen söz ve ölüm” içeriklerini belirleyen CHP’li Taşçı, üst kurulun bu yayınlarla ilgili değerlendirme raporu hazırlamamasına tepki gösterdi.

'PEK ÇOK ŞİDDET TÜRÜ EKRANDA VAR'

Ozan Çepni'nin Cumhuriyet'te yer alan haberine göre, televizyon kanallarındaki yapımlarda işlenen şiddete dikkat çeken Taşcı, “Ekranlarda göze ilk çarpan, kamuoyunda da haklı yakınma ve tepkilere neden olan kadına yönelik şiddettir. Ekrandaki şiddet yalnızca bununla sınırlı kalmayıp psikolojik şiddetten ekonomik şiddete kadar literatürde tanımlanmış pek çok şiddet türü ekranlarda yer almaktadır” dedi.

İŞKENCENİN AYRINTILARI, SAHNELERİN EFEKTLERLE ETKİSİNİN ARTTIRILMASI…

Yönetimin yaklaşımını eleştiren RTÜK Üyesi Taşcı, “Siyasilere yönelik en ufak eleştirinin kabul edilemediği bir ortamda, parmakların kırılması, işkencenin en ince ayrıntısına kadar ekrana yansıtılması, insanlara elektrik verilmesi, silahların neredeyse hiç susmaması, efektlerle bu sahnelerin etkisinin artırılması sıradanlaştırılıp işlenmeye devam etmektedir" diyerek tepki gösterdi.

ŞİDDETE CEZA KANALA GÖRE Mİ KESİLİYOR?

RTÜK’ün şiddete göre değil, şiddetin yayımlandığı kanala göre denetleme yaklaşımı, yayıncılar arasında denetim bakımından eşitsizliğe yol açtığını belirten Taşçı, "Toplumsal şikâyetleri/beklentileri karşılayacak nitelikte adımlar atmaması da üst kurul açısından sorumluluk doğurmaktadır” ifadelerini kullandı.