Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) orman yangınları haberleri yapan bazı kanallara idari para cezası gündemi ile toplandı. Üst Kurul toplantısında, CHP kontenjanından Üst Kurul Üyesi seçilen İlhan Taşçı, “ihsası reyde” bulunmakla suçlanarak RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in teklifi, AK Parti ve MHP kontenjanından seçilen üyelerin oylarıyla toplantıdan çıkarıldı.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin bu kararın nedenini sosyal medya hesabından yaptığı şu açıklama ile duyurdu:

“Üst Kurul toplantısı öncesinde yaptığı sosyal medya paylaşımlarıyla ihsas-ı rey yapan Üyemiz Sn. İlhan Taşçı’nın sadece ilgili dosyaların görüşülmesi sırasında toplantıdan çıkarılmasını müzakere ettik. İlgili mevzuat çerçevesinde Üst Kurul’da yapılan oylama sonucunda RTÜK Üyesi Sn. Taşçı’nın sadece bahse konu dosyaların müzakerelerine katılmaması kararı alınmıştır. Gerçek budur. Olayın çarpıtılmamasını rica ediyorum.”

TAŞÇI: İKTİDARIN ANTİDEMOKRATİK VE HUKUKA AYKIRI UYGULAMALARIYLA UYUMLU BİR KARARDIR

Taşçı konuyla ilgili açıklamasında toplantıdan çıkarılma gerekçesini, “Yangın haberlerine 'özel hat' üzerinden sansür girişimini deşifre etmem ve yangın haberleriyle ilgili bugünkü Üst Kurul toplantısında ceza isteminin görüşüleceğini kamuoyuyla paylaşmam. Bu, iktidarın ülkedeki antidemokratik ve hukuka aykırı uygulamalarıyla uyumlu bir karardır” sözleriyle duyurdu.

Sosyal medya hesabından toplantı öncesi yaptığı, RTÜK’ün talimatına rağmen yangına ilişkin haber ve görüntüleri paylaşan Fox TV, Habertürk, Halk TV, Tele 1 ve KRT hakkında ceza isteminin karara bağlanacağını duyurduğunu hatırlatan Taşçı, söz konusu paylaşımda ne yönde bir karar çıkacağına, nasıl oy kullanacağına ilişkin en ufak bir imada bulunmadığına dikkat çekti. RTÜK Yasası(na aykırı davranmadığına vurgu yapan Taşçı şunları söyledi:

MÜZAKERELERİN GİZLİLİĞİ KURALIMNI İHLAL ETMEDİM

RTÜK üyesi olarak benim sorumluluğum, halkın haber alma hakkına ilişkin iktidarın RTÜK eliyle koymaya çalıştığı kısıtlamalara karşı çıkmaktır. Bu yöndeki düşüncelerimi ve eylemlerimi kamu yararı doğrultusunda toplumla paylaşmak da bu sorumluluğumun ve görevimin bir parçasıdır. Ne RTÜK Yasası’nda ne de başkaca bir mevzuatta benim bu özgürlüğümü kısıtlayacak bir düzenleme ve hüküm yoktur. RTÜK Yasası’nın tek istisnası müzakerelerin gizliliği kuralıdır. Bu kuralı ihlal ettiğimi RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin bile dile getiremedi, getiremez de. Varsa öyle bir iddiası buyursun kanıtlasın. Dolayısıyla benim hangi hukuki gerekçeyle bugünkü Üst Kurul toplantısına katılmamın ve görevimi yerine getirmemin engellendiğini açıklama sorumluluğu RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’e aittir.

KARAR YOK HÜKMÜNDE; YARGIDA TESCİL ETTİRMEK İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNACAĞIM

Anlaşılan iktidarın RTÜK aracılığıyla son dönemde giderek artan antidemokratik karar ve eylemlerini kamuoyuyla paylaşıyor; kapalı kapılar ardından yürüttükleri işlemleri deşifre ediyor olmamdan rahatsızlık duyuluyor. RTÜK’te kimi zaman talimatla, kimi zaman “kişiye özel” mesajlarla televizyon yayınlarının içeriğine yönelik müdahalelerini deşifre etmem ve kamuoyunun tüm bu olup bitenlerden haberdar olması, hukuka aykırı uygulamaların ortaya dökülmesi bugünkü toplantıda benimle ilgili alınan keyfi kararda etkili olmuştur. Susturamıyoruz, o halde Üst Kurul toplantısına katılmasını engelleyip, sesini keselim, böylece kamuoyunu da aydınlatmasını önlemiş oluruz çabası. Bu çaba beyhudedir. Ben 84 milyon yurttaşın haber alma hakkını korumak için susmayacağım, hukuk çerçevesinde mücadelemi sürdürüp, halkımızı bilgilendirmeye devam edeceğim. Sayısal çoğunluğunu kullanarak, hukukun arkasından dolanarak alınan kararlarla RTÜK’te devam eden baskıcı, sansürcü eylem ve kararlarını kamuoyu dikkatinden, bilgisinden kaçırmaya çalışan bu zihniyete karşı sesimi daha da yükselterek, karşı durmayı sürdüreceğim. Hukuktan yoksun, keyfi bu karar benim için yok hükmündedir. Ve bunu yargıda tescil ettirmek için gerekli girişimlerde bulunacağım.”

'O KADAR HIZLI GELİYOR Kİ ALEVLER, KABUS GİBİ' SÖZLERİ CEZA NEDENİ

RTÜK toplantısında alınan kararları Üst Kurul Üyesi Okan Konuralp sosyal medya hesabından duyurdu. İlhan Taşçı’nın toplantıdan çıkartılmasını “Bu karar kurulun hukuk tanımaz hezeyanlarının ilk örneğiydi” sözleriyle eleştiren Konuralp diğer kararları ise şöyle değerlendirdi:

- Devamında, muhabirinin “O kadar hızlı geliyor ki alevler, kabus gibi…” ifadesini de kullandığı canlı yayını nedeniyle FOX Tv’ye para cezası verdi.

- RTÜK, Ebubekir Şahin’in “Yangın haberlerine sansür” talimatına yönelik -aralarında CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “Ağır sansür altındayız” tepkisinin de olduğu- açıklamaları, yorumlarıyla haberleştiren kanalları da cezalandırdı; yani doğrudan siyasilere de sansür uyguladı.

- RTÜK, Fatih Altaylı’nın aşı karşıtlığını hiçbir bilimsel veriye dayanmaksızın sürdürenlere yönelik tepkisi nedeniyle Habertürk’ü de cezalandırdı. Aşı karşıtları eminim “RTÜK’ün bu akıl/ bilim dışı desteğini” unutmayacaktır!!!

- CHP Milletvekili Atila Sertel’in Mehmet Barlas hakkındaki sözlerine de siper olan RTÜK, sansür talimatına tepkiler de dahil orman yangınlarıyla ilgili yayınları nedeniyle 6 kanala, toplam 17 dosyadan oy çokluğuyla ceza verdi.”

Konuralp, “Doğru durduğumuz için eğriler belasını bulmaktadır ki bela da “İçinden çıkılması güç durum” demektir. Biten bir dönemin hezeyanlarına kapılmadan hep birlikte yolumuza devam edeceğiz; “Herkes için adalet” diyerek. Kimsenin şüphesi olmasın, başaracağız…” değerlendirmesinde bulundu.

İLHAN TAŞÇI NE DEMİŞTİ?

CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşçı bugün yapılacak toplantıyı dün Twitter hesabından şöyle duyurmuştu: 

1- RTÜK, “yangınları göstermeyin” talimatına uymadıkları gerekçesiyle Fox TV, Halk TV, Habertürk, KRT ve Tele1 kanallarına idari para cezasını yarınki Üst Kurul toplantısında görüşecek. Siz misiniz RTÜK’ün “sansür” talimatını yok sayıp halkı doğru bilgilendiren! Daha bitmedi.

2- RTÜK ve Başkanı Ebubekir Şahin’i yangınları sansürleme çabası nedeniyle eleştirel haber yapan Fox TV, KRT, Halk TV, Tele1 ve TR35 kanalına da para cezası Üst Kurulda karara bağlanacak. RTÜK’ün basın ve halkın haber alma özgürlüğüne bakışı yarın bir kez daha test edilecek.