Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak için başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeliği” kampanyasına katılan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve gazeteci- yazar Ahmet Nesin'nin tutuklanmasına  tepki gösterdi.

RSF Doğu Avrupa ve Merkez Asya Temsilcisi Johann Bihr, durumu ‘utanç verici’ diye niteledi.

Mahkeme, Önderoğlu, Nesin ve Fincancı’nın, ‘terör örgütü propagandası yaptıkları’ gerekçesiyle tutuklanmalarına karar vermişti.

‘BEKLENMEDİK VE UTANÇ VERİCİ BİR DURUM’

RSF Doğu Avrupa ve Merkez Asya Temsilcisi Johann Bihr, “Erol Önderoğlu, Türkiye’de ifade özgürlüğünün en ön sıradaki savunucusu olarak tüm dünyada tanınıyor. Onun terörizmle suçlandığını ve her zaman ifşa ettiği ihlallerin mağduru olduğunu görmek beklenmedik ve utanç verici bir durum. Önderoğlu ve Özgür Gündem’le dayanışma kampanyasına katılan diğerleri hakkında başlatılan tüm soruşturmaların acilen kapatılması çağrımızı yineliyoruz” diye konuştu.

Öte yandan üç ismin tutuklanmasını ‘basın özgürlüğünün akıl almaz bir biçimde düşüşü’ diye niteleyen RSF temsilcisi, Terörle Mücadele Kanunu’nun gazeteciliği baskı altına almak amacıyla kötüye kullanıldığını ve Özgür Gündem’in de bu yasaların mağduru olduğunu söyledi.

Kaynak: Diken