Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 8 Ocak'ta başından vurularak katledilen ve cenazesi 151 gün sonra alınan 17 yaşındaki Rozerin Çukur'un babası Mustafa Çukur hakkında, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Genel Kurulu'nda Sur direnişinde yaşamını yitiren aileler adına yaptığı konuşmadan dolayı soruşturma açıldı.

DİHA'nın haberine göre; "Örgüt propagandası" yaptığı iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan Mustafa Çukur, cenazelerini alabilmek için 9 aile ile birlikte nöbet eylemi başlatmıştı. Aileler, 5 ayı geride bırakan nöbet eylemi sonucunda çocuklarının cenazelerini alabilmişti. Baba Çukur, 26 Mart'ta davet edildiği DTK 1. Olağanüstü Genel Kurulu'nda Sur direnişinde yaşamını yitiren aileleri temsilen konuşma yapmıştı. Çukur, konuşmasında Sur, Cizre, Silopi, Nusaybin ve diğer Kürt kentlerindeki özyönetim direnişlerinde katliamların durdurulması, çocuklarının cenazelerinin bulunmasını istemişti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı konuşma nedeniyle Çukur hakkında soruşturma açarak ifadesinin alınması için emniyete yazı gönderdi.

Çukur, 9 Ağustos'ta Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne giderek "şüpheli" sıfatıyla ifade verdi.

Çukur'un yaptığı konuşmada kentlerde yıkım, talan, katliam ve bombardımanlara karşı verilen mücadeleye ilişkin söylediği "direniş" sözüyle “PKK/KCK eylemlerini meşrulaştırdığı”, çatışmalarda yaşamını yitirenler için söylediği "şehit" sözüyle PKK'lileri "Kahramanlaştırdığı" ileri sürüldü.

Savcının, dava açması durumunda Çukur, 7 buçuk yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.