Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Ocak tarihinde hayatını kaybeden Rozerin Çukur'un (17) cenazesi, 5 ay sonra DNA eşleşmesi sonucu Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden alınarak defnedilmek üzere doğduğu Dicle ilçesinin Herîdan köyüne getirildi.

Rozerin Çukur'un cenazesi, köy mezarlığına götürüldü. Dini vecibeleri yerine getirilen Çukur'un cenazesi, dualar eşliğinde defnedildi. Rozerin Çukur'un mezar taşına ise fotoğrafı ile fotoğraf makinesi bırakıldı.

Anne Fahriye Çukur, kızının defnedilmesi ardından sarıldığı mezarında ağıt yakarken, mezara da fideler dikti.

Cenaze töreninde konuşan HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, "Rozerin kalemini ve defterini alarak Sur direnişine katıldı. Rozerin'in direnişi ile devam eden özyönetim direnişi karşısında AKP hükümetinin yürüttüğü kirli savaş ile meşrutiyeti kalmadı" dedi.

Aylarca çocuğunun ve arkadaşlarının cenazelerinin verilmesi için mücadele veren baba Mustafa Çukur da, "Devlet her şeyi biliyor ama bir şey unuttu. Devletin unuttuğu, ailelerin diz çökmediğidir. Rozerin'in ruhuna direniş kıvılcımı o dönemlerde işledi. Bugün o kıvılcım tarihi direniş oldu. Rozerin, Sur'a girdiği zaman silahlı direnişçi olarak girmedi. Okul üniforması, kalemi ve defteri ile Sur'a girdi. Amacı devletin katili ile savaşmak değildi. Kendi gücü neye yetti ise onu yapmaya çalıştı. Devlet bu katliamları yapmadan önce, bu katliamların hazırlığını yapmıştı. Çünkü güvenlik yasaları çıkınca, gençlerimiz bu günleri gördü ve sonuna kadar direndi" dedi.

Rozerin Çukur için Temîran Yas Evi'nde taziye kurulacak.