İSTANBUL - Kumburgaz İlköğretim Okulu'nda okuyan Roman çocukları için ayrı bir sınıf oluşturulduğu ve yönetiminin bu çocukların diğer öğrencilerle yan yana gelmemesi için teneffüs saatlerini dahi ayırdığı iddia edildi.

AKP Hükümeti'nin ayrımcı politika ve uygulamalara maruz kalan Kürtler ve Aleviler gibi açılım politikalarıyla maruz kaldıkları sıkıntıları gidereceği propagandasıyla ortaya koyduğu Roman açılımı da diğer açılım politikaları gibi fos olduğu karşılaşılan son bir örnekle ortaya çıktı. Bugüne kadar yerleşik devlet geleneği içerisinde kamu kurumlarında her üç toplumsal kesime yönelik kendisini gösteren ayrımcı politika ve uygulamalar, Roman çocukları için ayrı bir sınıf oluşturulan Büyükçekmece'de bulunan Kumburgaz İlköğretim Okulu'nda kendisini gösterdi. "http://jiyan.org" isimli bir internet sitesi tarafından geçilen bir habere göre, okulda eğitim gören 8 Roman çocuğu için diğer öğrencilerden ayrı olarak okul içerisinde özel bir sınıf açıldı.

TENEFFÜSTE DAHİ YAN YANA GELEMİYORLAR

Gün içerisinde okulda öğrencilerin de katılması gereken bir işlem için bulunan söz konusu site takipçisi bir yurttaşın, bazı öğrencilerin diğer okul öğrencilerinden daha erken okuldan çıkmalarının nedenini sorduğu okulun kantin görevlisinin "Çünkü onlar çingeneler sınıfı" demesi üzerine şans eseri yaşanan duruma tanık olan site okuru, durumu biraz daha kurcalaması üzerine ayrıntılarda kendiliğinden ortaya çıkıyor. İddialara göre, diğer çocukların eşyalarına zarar verdikleri gerekçesiyle diğer öğrencilerden sekiz Roman çocuğu için ayrı bir sınıf açılıyor ve kendilerine bir de öğretmen atanıyor. Öyle ki, ayrı sınıf açılan bu 8 çocuğun diğer öğrencilerle yan yana gelmemesi için teneffüs saatleri dahi ayrı düzenleniyor.

Okulların yarı yıl tatiline girmesinden kaynaklı okuldaki duruma ilişkin bilgi alamadık, ancak okulların yeniden açılmasıyla birlikte uygulamanın devam edip etmeyeceği ise merak konusu.

İDDİALARA YSÖP'LÜ YANIT

İddialara ilişkin Kumburgaz İlköğretim Okulu Müdürü Sanlı Gökmen ise başka bir noktaya işaret ediyor. Sınıfın 'Yetiştirici Sınıf Öğretim Programı' (YSÖP) dâhilinde açıldığını belirten Sanlı, oluşturulan sınıfın Büyükçekmece'de yürütülen bir pilot proje olduğunu ileri sürdü. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün projesinde ise "Yetiştirici sınıf uygulamaları Eylül 2008 tarihi itibariyle10-14 yaş gurubundaki çocukları kapsar. Yetiştirici sınıf uygulamalarına; Eylül 2008 tarihi itibariyle 10-14 yaş grubundaki okula hiç kayıt yaptırmamış, hâlen ilköğretime kayıtlı olup devamsız duruma düşmüş çocuklar ve öğrenciler alınır.

Çeşitli nedenlerle ilköğretime geç dâhil edilmiş ve sınıf tekrarı nedeni dışında yaşıtlarından en az üç sınıf geride olan öğrenciler alınır" ifadelerine yer veriliyor.

DİHA