Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan Narlıca Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan 10 kişilik RojavaKürt grup, Ahrar uş-Şam ve El Nusra’ya teslim edilecek.
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Antakya Şube Yöneticisi Avukat Suphi Zarif, Rojavalı Kürt grubun Pazartesi günü saat 10.00'a kadar Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden El Nusra ve Ahrar uş-Şam çetelerine teslim edileceğini söyledi.
 
YAŞAMSAL TEHLİKELERİ VAR
 
10 kişilik Rojavalı gurup içinde bulunan Salan El Eyyü isimli yurttaşın, Bursa'da işçilik yaptığını ve sosyal medya hesabı üzerinden 'Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiği' iddiası ile gözaltına alındığını belirten Av. Zarif, Eyyü'nün Bursa'da yapılan işlemlerinin ardından önce Erzurum'da bulunan Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildiğini, buradan da Hatay'da bulunan Narlıca Geri Gönderme Merkezi'ne getirildiğini kaydetti.
 
Zarif, "Geri Gönderme Merkezi'nde bulunan Kürtleri PYD ile ilişkilendirip hepsini El Nusra ve Ahrar uş-Şam çetelerinin denetiminde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye gönderiyorlar. Buradan gönderilirseler hepsinin yaşamsal tehlikesi var" dedi.
 
Geri Gönderme Merkezi'nde bulunanlardan son günlerde sağlıklı bilgi alamadıklarını da aktaran Zarif,  yoğun çabaları sonucu Rojavalı gurupla görüşme taleplerinin kabul edildiğini ifade etti.
 
Rojavalı yurttaşların Cilvegözü sınır kapısından gönderilmemesi talebinde bulunduklarını dile getiren Zarif,  Göç İdaresi yetkililerinin "Türkiye'de Cilvegözü ve Yayaldağ sınır kapıları dışında hiçbir kapı açık değil" dediklerini söyledi.
 
Göç İdaresi yetkililerinin yalan söylediğini belirten Zarif, "Sonradan öğrendik ki Mardin Kızıltepe-Güzelyalı üzerinden Kamişlo kentine geri göndermelerin olduğunu öğrendik. Bunu söylediğimiz zaman yazının geldiğini Pazartesi günü en geç saat 10.00'a kadar hepsinin sınır dışı edileceğini söylediler" dedi.
 
DUYARLILIK ÇAĞRISI
 
Rojavalı yurttaşların geri gönderilmesini engellemek için gerekli başvurularda bulunmaya devam edeceklerini söyleyen Zarif, Türkiye'nin bu kararıyla Rojavalı Kürt yurttaşlara idam hükmü verdiğini, geç kalınması halinde ise bu hükmün infaz edileceğini ifade ederek, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

(Kaynak: DİHA)