Antalya'nın Kaş ilçesi Pınarbaşı Köyü Camisi'nde imamlık yapan, arkadaşlarıyla "FiRock" adlı müzik grubu kuran Ahmet Muhsin Tüzer hakkında Diyanet İşleri Başkanlığınca başlatılan soruşturma tamamlandı.

Erkin Koray'ın eski gitaristlerinden Doğan Sakin ve baterist İdris Tübcil ile geçen yıl "FiRock" adlı rock grubunu kuran Tüzer, besteci Catherine Christer Hennix'in kurduğu "The Chora(s)san Time-Court Mirage" grubunun 23 Nisan'da New York'ta verdiği konserde solistlik yapmıştı. Tüzer, konserde drone müziği eşliğinde ezan, sela ve sureler okumuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca Tüzer hakkında Eylül 2013'te soruşturma başlatılmıştı. Diyanet İşleri müfettişi, Kaş'a gelerek incelemelerde bulunmuş ve Tüzer'in ifadesini almıştı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Tüzer hakkında yaklaşık 9 ay süren soruşturmayı tamamladı.

Soruşturma sonucunda Tüzer'e ceza verilmesi gerektiren bir husus oluşmadığı sonucuna varıldı. Soruşturmada, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası gereğince Tüzer'in "kınama" cezasıyla cezalandırma teklif edildiği ancak savunmasındaki hususlar dikkate alınarak bundan vazgeçildiği öğrenildi. Diyanet İşleri Başkanlığı, Tüzer'e, bundan daha dikkatli ve özenli olması için uyarıda bulundu.

Tüzer, Diyanet İşleri Başkanı ve tüm kurum yöneticilerine teşekkür etti.

Kararın hukuka, temel haklara ve dinin güzelliklerine de uygulanması temennisinde bulunan Tüzer, "İman ve İslam'a kendini adamış, başka hiçbir beklentisi olmayan bizlere hukuki bir mücadele yakışmaz. Dilerim, bu yaklaşımları istikrarlı olur ve bizlerin saygısını kazanırlar" dedi.

Rock ve tasavvuf müziğinin kendi kişisel tercihi olduğunu dile getiren Tüzer, sanat icra ederek, insanların gönüllerine hak, hakikat, tefekkür, irfan gibi güzel manalar uyandırmaya çaba gösterdiğini kaydetti.

Mesleğine ve imam sıfatına leke getirmediğini anlatan Tüzer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Görevimi onurla icra ediyorum. Müzikle uğraşmamın temel nedeni popüler kültürden, müzikten, sanattan, sinema, tiyatro ve sosyal medyadan kopuk yaşayan bazı kesimleri rock müziği ile kendi değerlerimize tanıştırmak ve sevdirmek. Ben dedesi, babası imam olan bu yolda eğitim alan bir insanım. Bu yolda bana gösterilen hoşgörü için teşekkür ediyorum." (NTV)