Roboski katliamınının sorumluları halen ortaya çıkarılmazken, 5 Roboskili sekiz aydır suçlarının ne olduğunu bilmeden tutuklu bulunuyor. Ortada henüz bir iddianame yok ama “gizli tanık” dayatması var. Tutuklular, “Hasip Kaplan ve diğer BDP’liler hakkında ifade vermeye zorlandıklarını” söyledi.

 

Aralık 2011’de 19’u çocuk 34 sivilin katledildiği Roboski köyünde katliamdan üç gün sonra Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’a saldırdıkları gerekçesiyle bu kez kurbanların yakınları yargının hedefine girdi.

 

Kendisine saldırdıkları iddiasıyla acılı ailelerin akrabaları hakkında davacı olunması üzerine 7 Ocak'ta gözaltına alınan 7 kişiden 5’i çıkarıldıkları mahkemede "kasten insan öldürmeye teşebbüs" iddiasıyla tutuklandı.

 

Kaymakam’a saldırdıkları iddiasıyla yaklaşık 8 aydır Şırnak Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Mehmet Altürk, Faris Kaya, Ferdi Alma, Faruk Encü ve Özcan Encü yargıya rehin olmuş durumda.

 

Aynı olay nedeniyle 5 Roboskili de tutuksuz yargılanırken, savcı 15 kişi hakkında da yakalama kararı çıkarmıştı. Ancak aynı savcı, iddianamenin hazırlığı için hiç acele etmiyor. Sekiz aydır ortada  iddianame yok.

 

Roboski katliamında kardeşi de dahil 11 akrabasını kaybeden Ferhat Encü de tutuksuz yargılananlar arasında yer alıyor. Ancak o da 4 kez gözaltına alınmaktan kurtulamadı. ANF’den Meliha Gündüz’e konuşan Encü, devletin Roboskili ailelerden halen öç almaya çalıştığını vurgulayarak, Uludere savcısının iddianameyi bilinçli bir şekilde açmadığını söyledi.

 

Roboski davasında olduğu gibi bu davada da “çok pis şeyler dönüyor” diyen Encü, “Ben savcıyla kendim konuştum. Bu davanın açılması gerektiğini ve tutuklu bulunan 5 kişi ile haklarında yakalama kararı çıkan 15 kişinin mağdur olduğunu, haklarında yakalama kararı bulunan 15 kişinin de bu olaydan dolayı evlerini işlerini bırakarak yurtdışına gittiğini söyledim. Savcı da bana bunlar yakalanmadığı müddetçe davanın açılmayacağını söyledi. Doğrusu bunu kabul etmek mümkün değil. O 15 kişi hiç gelmezlerse dava açılmayacak mı? O insanlar cezaevinde çürütülecekler mi? Bir an önce bu davanın açılması lazım” dedi.

 

GİZLİ TANIKLIĞA ZORLANIYORLAR

Cezaevindeki, tutuklu 5 kişinin savcı tarafından gizli tanıklığa zorlandığını dile getiren Encü, şöyle konuştu: “Tutuklu bulunanlar ailelerine demiş ki ‘savcı bizi gizli tanıklığa zorluyor, bize Hasip Kaplan ve BDP’liler hakkında ifade verin, saldırı talimatını onlar verdi deyin sizi serbest bırakalım.”

 

Roboski Katliamında sağ kurtulan Davut, Servet ve Hacı Encü de Gülyazı Alay Komutanlığı'nda "pasaport kanununa muhalefet", "sınırı yasadışı yollarla ihlal etme" ve "ülkeye sınırdan kaçak mal sokma" iddialarıyla ifade verdi. Haklarında soruşturma açıldı.