Roboski'de yaklaşık 1 yıl önce yaşanan bombardımandan sağ kurtulan Servet Encü dahil dört kişiye "Pasaport Kanunu'na muhalefet" gerekçesiyle 8 bin TL ceza kesildi. Köylülerin sınırı geçmeleri bu kez parayla cezalandırıldı.

BOMBALAMADAN SONRA GECE DEĞİL, GÜNDÜZ GEÇİYORLARDI

Habertürk'ten Ahmet Yukuş'un haberine göre,  Irak Federal Kürdistan bölgesine katırlar ile gece giden Ortasu (Roboski) ve Gülyazı köylüleri TSK'nın bombalama olayından sonra, sınırı gün ışığında geçmeye başladı.

MEDYADAKİ HABERLER ÜZERİNE HAREKETE GEÇİLDİ

Güvenlik güçleri 15-20 katırla Haftanin’e geçen köylülerin "kaçakçılık" yapmaya devam ettiği haberlerinin gazete ve televizyonlarda yer alması üzerine ise harekete geçti.

Gülyazı Jandarma Komutanlığı, sınırda kaçakçılık yaptığı belirlenen ve Uludere bombardımanından sağ kurtulan Servet Encü ile yakınları İdris Encü, Şeymus Encü ve Haydar Örek’i karakola çağırdı. Şahıslar hakkında yasal işlem yapan jandarma “5682 Pasaport Kanunu’na muhalefet” suçundan 2’şer bin TL para cezası verdi. Cezanın kabahat yeri olarak ise 34 kişinin öldüğü 15 No’lu sınır taşı gösterildi.

SERVET ENCÜ: YAPTIĞIMIZ İŞ SINIR TİCARETİ

Jandarmanın ceza kestiği köylülerden Servet Encü cezaya tepki gösterdi. Yaptıkları işin kaçakçılık olmadığını, sınır ticareti olduğunu söyleyen Encü “Dedelerimizden bu yana bölgede jandarmanın bilgisi dahilinde ticaret yapılıyordu. 34 kişi öldükten sonra bir süre ticaret durdu. Ancak ekmek paramızı kazanmak için büyük risk alıp gidiyoruz. Bizim yaptığımız ticarettir, 100 kişi dahi ölse bu devam edecektir. Jandarmanın kestiği cezayı verecek gücümüz yok. Cezayı ancak ticaret yapıp kazanarak ödeyebiliriz” dedi.