Roboskili aileler haklarında açılan soruşturma tutanağa karşı Gülyazı Tugayı’na yürüyüp katliam tutanağını tugaya fırlattılar.

Roboskili aileler ve dostları askerin kendilerine gönderdiği katliamın 500. Günü vesilesiyle yaptıkları yürüyüş ile ilgili haklarında açılan soruşturma tutanağına karşı Bejuh (Gülyazı) köyünde bir araya gelerek Gülyazı Tugayı’na karşı yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş esnasında kortej sık sık 'Katil devlet hesap verecek', ‘Failler yoksa barış da yok’ sloganları attı.

Gülyazı Tugayı’nın yüz metre önünde jandarma barikatlarının kurulduğu görüldü. Eylem boyunca askerler fotoğraf makinesi ve kamerayla sürekli çekim yaptı.

Roboskili aileler barikata kadar slogan ata ata ilerledi ve barikat önünde basın açıklamalarını okudu.

Basın açıklamasını okuyan Veli Encü, “Roboski Katliamının 600. gününde devlete katliamın tutanağını sunuyoruz” dedi ve şöyle devam etti:

“Yaşadığımız katliamın üzerinden 600 gün geçti ve katliamın açığa çıkarılması için iğne ucu kadar ilerleme kaydedilemedi. Devlet yine bizi korkutma politikalarıyla cezalandırmaya devam ediyor.

34 masum yakınımızın acısını en taze haliyle yüreğimizde yaşıyorken ve en acısı 34 kişiyi katledenlerden hesap sorulmamış iken bizlere karşı dayattığınız baskı, gözaltı, tutuklama ve idari para cezaları gibi dayatmaların ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz.

Bizleri mücadelemizden geri çekmeye, farklı yöntem ve dayatmalarla haklarını arayan bizleri susturmaya çalışmanız 600 gündür devam etmekte. Yaşadığımız bölgedeki savcı ve asker bizleri hak arayışımızdan yıldırmak için utanmadan, usanmadan bütün mesailerini bizlere ayırmaktan vazgeçmedi.

Bugün Uludere yol ayrımında kontrol noktasında askerler tarafından art niyet gözetilerek 28 Aralık 2011’de devletin savaş uçakları tarafından 34 akrabamızın ölümüyle sonuçlanan katliamdan sağ kurtulan Servet Encü gözaltına alınmış ve daha sonra serbest bırakılmıştır.

11 Mayıs 2013 tarihinde katliamın 500. günü vesilesiyle gerçekleştirdiğimiz karanfil yürüyüşüne yönelik hakkımızda uygulanan cezalar ve devam eden soruşturma yöntemleri bir kere daha bizleri üzmüş, 34 yakınımız için adalet beklentimizi umutsuzluğa sürüklemiştir.

11 Mayıs 2013 tarihinde sadece yakınlarımızın katledildiği yeri görmek ve karanfil bırakmaktan başka amacı olmayan biz aileler hakkımızda hazırlanan ve bizler açısından hiçbir geçerliliği ve meşruluğu bulunmayan tutanakları protesto etmek ve 28 Aralık 2011’de çoğunluğu çocuk 34 yakınımızın paramparça edilerek katledildiği tarihe yönelik Türkiye Cumhuriyeti devletine gerçek bir tutanak sunmak için buradayız.

Daha önce birçok kez söyledik, şimdi yine yineliyoruz, katliam açığa çıkartılıncaya, failleri yargı önüne çıkarılıncaya ve yargılanıp ceza alıncaya kadar adalet arayışımız devam edecek. Sorumluları ister asker olsun, ister siyasi, adalet arayışımız bunu her kim yaptıysa ortaya çıkarılıncaya kadar devam edecek.“

Basın açıklamasından sonra kendilerine gönderilen olay yeri tutanakları ile ailelerin kendilerinin devlet için hazırladıkları katliam tutanakları jandarmanın üzerine atıldı. Sık sık 'Katil devlet hesap verecek’ sloganları atıldı. Şantiye mahallesine doğru yürüyüşe geçilerek eylem sonlandırıldı.

İbrahim Yaylalı / Demokrat Haber Roboski