Faruk Encu / Demokrat Haber
 
Roboskili aileler, katliamın 254. Haftasındaki Perşembe değerlendirmesinde bir araya gelerek devletin Kürtlere ve Kürt siyasetçilerine yaklaşımının 90’lı yılları aratmayan bir noktaya geldiğini dile getirdi.
 
Aileler  Ak Parti’nin mağdur siyaseti ile gelip Türkiye’nin en mağdur kesimi olan Kürtlere ve Kürt siyasetçilerine en zalim yöntemler ile yaklaşan mevcut iktidar toplumun sinir uçlarına basan, toplumu kamplara ayıran, acıları derinleştiren, toplumsal travmalar yaratan icraatlar ile yoluna devam  ettiğini savundular.
 
Mezar ziyaretinin ardından aileler adına açıklama yapan Roboski Der başkanı Veli Encu, “Daha önce yüzlerce siyasetçisi gözaltına alınan HDP’ye 3 Kasım gecesi yapılan operasyonlar ile 12 seçilmiş milletvekili gözaltına alındı. Aralarında her iki eşbaşkanında olduğu 9 milletvekili tutuklandı. 7 Haziran ve 1 Kasım’da Şırnak Milletvekili olarak seçilmiş olan Ferhat Encu Roboski katliamında kardeşini ve birçok akrabasını kaybetmişti. Seçim bölgesinde yüzde doksana yakın bir oy oranı ile seçilmiş olan Ferhat Encu gözaltına alınıp tutuklanan milletvekillerinden biridir “ şeklinde konuştu.
 
Roboski katliamından sonra devletin Ferhat Encu şahsında Roboskililerden özür dilemesi  gerekirken adeta Ferhat Encu şahsında Roboski halkını cezalandırdığını söyleyen Encu, ”asker ve polisin saldırısına uğradı. Mecliste linç edilmeye çalışıldı. Bizzat siyasetçileri tarafından hedef gösterildi. Ama davasından tek bir adım geri atmayan Sayın Ferhat Encu’yu şimdide tutuklamak suretiyle cezalandırmaya çalışıyorlar. Katliamdan sonra köyü ziyaret eden Kaymakamı protestosunda Ferhat Encu’nun kendisini darp ettiği yönünde bir iddia ile hakkında açılan davada ilk gözaltına alındığında ifadesi alınmış ve serbest bırakılmıştı. Daha sonra 5 defa daha bu dava ile ilgili gözaltına alındı ve her defasında ifadesi alındığı anlaşıldıktan sonra serbest bırakıldı. Bu dosya bahane gösterilerek terör örgütüne üye olmaktan dolayı bir halkın iradesini tutuklamak devletin yargısının ve demokrasisin iflas etmiş olduğunun en açık örneğidir” dedi.
 
Bilerek ve kasten 34 sivil vatandaşın katillerini bulup yargılamak yerine kardeşi ve akrabalarını kaybetmiş olan Şırnak Milletvekili Ferhat Encu’yu böyle bir davadan dolayı tutuklamak devletin yaklaşık 100 yıldır bölgeye ve bölge halkına olan yaklaşımının açık bir tezahürü olduğunu savunan Encu, “Devletin bütün kademelerinden geri dönmüş, yargı safhası skandal düzeyde hataları barındıran Roboski davası son olarak Anayasa Mahkemesi tarafından da reddedilince Sayın Ferhat Encu’nun girişim ve gayretleri ile dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşındı. Bu davanın peşini bırakmayacağı ve halkı ile her zaman beraber olup bütün zulüm ve haksızlıkların üzerine gideceğini anladıklarında Ferhat Encu’ye devletin yaklaşımı daha sert ve daha hukuksuz bir hal aldı. Roboskili aileler ve onların temsilcisi olan Ferhat Encu’nun haksızlık karşısında bugüne kadar takınmış oldukları tavır adaletin ölçüsü olmaya devam edecektir. Bu ölçü gelinen noktada iktidarın yoğun bir saldırısına maruz kalmış olsa bile adaletin tecelli edeceği gün gelene kadar biz Roboskilierin ve Ferhat Encu’nun bu mücadelesinin devam edeceğinden kimsenin bir şüphesi olmasın" dedi.