4 yıl önce TSK'nın hava bombardımanıyla 34 sivilin katledildiği, aylardır da katır itlafı ve askeri sevkiyatın yoğun olarak devam ettiği Roboski'de halk, askerin bölgedeki saldırgan tutumunu protsto etmek için sınıra doğru yürüyüşe geçti.

ROBOSKİ GÜNLERDİR ASKER ABLUKASI VE SALDIRISI ALTINDA

Roboski halkı, 29 haziran 2015 günü yayla yasakları ve askeri baskıya karşı, Roboski köyünün girişine barikat kurarak yaylalarına giden askeri sevkiyatı durdurmak istemiş, asker de bunun üzerine halka saldırmıştı. Bu saldırılar sonrası 6 köylü yaralanırken, yaşları 15'ten küçük olan dört çocuk gözaltına alınmıştı. 2 gün gözaltında tutulduktan sonra çocuklar serbest bırakılmıştı.

Ertesi gün ise sabah erken saatlerde asker Roboski köyüne geldiğinde köyün girişinde evleri yaylım ateşine tutmuş, evlerin önünde bağlı bulunan 5 katırı öldürülmüş ve bir çok hayvanı da yaralamıştı.

Roboski halkı ise askerin bu saldırılarını ve yayla yasaklarını protesto etmek için bu sabah Roboski köyünden başlayarak, askerlerin yasakladığı yaylaların bulunduğu Şerit Yaylası'na doğru yürümeye başladı. Roboskililere, HDP Şırnak milletvekilleri de eşlik ediyor.

Yine Roboski Katliamı'nda 11 yakınını kaybeden Veli Encü de yürüyüşü Twitter hesabından duyurarak, yürüyüşe ilişkin şu bilgiyi geçti: