Roboski Katliamı'nın 2. yıldönümünde, uzun zamandır çalışmaları devam eden Mezopotamya Fotoğraf Derneği ilk ürününü katliamın yıldönümünden bir gün önce sergi açıldı.

28 Aralık 2011 günü Türk ordusuna ait savaş uçakları ile bombalanarak hayatını kaybeden 19'u çocuk 34 kişinin katır sırtında taşınıp, kar üstüne yatırıldığı yerde bugün kardeşlerinin çektiği fotoğraflar sergileniyor.

Yaklaşık bir yıl önce 20'den fazla fotoğrafçı Roboski'de kurdukları Çocuklar İçin Fotoğraf Atölyesi kapsamında 60'a yakın çocuğa fotoğraf çekme eğitimi verdi. Temel fotoğraf eğitimi alan çocuklar, çalışma konularını seçti ve işe koyuldu.

ANF'den Jinda Zekioğlu'nun haberine göre; kimisi, Roboski Mezarlığı'nın fotoğraflarını çekti, kimisi annesinin ablasının hikayesini Kara Duvak adıyla anlattı. Ama 60 çocuğun her biri, bir şekilde yaşanan katliamın ruh halini yansıttı vizörleriyle. Atölye çalışması kapsamında çekilen 43 hikaye aynı zamanda bir kitapta toplandı ve çocuklara hediye edildi.

‘KATLİAM HER KAREDE VAR’

Yaşları 7 ila 17 arasında değişen 60 genci eğitmek için Amed, İstanbul ve Van'dan fotoğrafçılar, Roboski'deki toplumsal belleği; fotoğraf, yazı ve hikaye yoluyla güçlendirmek ve Roboski'deki genç fotoğrafçıların haykırışına ortak olmak için bu çalışmayı başlattıklarını dile getiriyor.

Gençlerin ve çocukların gözüyle dünyaya bir ışık tutmak adına, iktidarın eliyle kirletilen dünyada gençlerin ve çocukların kendi düşüncelerini, duygularını ve itirazlarını sadece karelere sığdırmak değil, yarınlara da taşımak için çabaladıklarını belirtiyorlar.

Hepsinin çalışmasında katliamın izlerini gördüklerini belirten eğitmenlerden Semra Yeşil, “Normal bir hikaye anlatsalar bile mezar fotografı çekiyorlar. Burada bir hayat var ve devam ediyor. Bunu yansıtmak istedik. Çünkü yetişkinler acılarını paylaşıyor, ama çocuklar değil. Onlar daha yalnızlar. Bu fotoğraf hikayeleri onlar için bir araç oldu" şeklinde özetliyor çalışmayı.

Atölyeye katılan Ceylan Yılmaz 16 yaşında. Örtülü Fotoğraflar adlı hikayenin sahibi. Annesinin evlat acısını hafızasına kaydetmek ve geleceğe taşımak için bu çalışmanın onu çok mutlu ettiğini söylüyor.

Roboski’de yarın düzenlenecek anma için de çalışmalar devam ediyor. Roboski İçin Adalet Yeryüzü İçin Barış Derneği Roboski-Der'in açılışının da yapılacağı törene, birçok sivil toplum örgütü, insan hakları savunucusu ve siyasetçinin katılması bekleniyor.

BDP de tüm aday ve aday adayları ile Roboski'de olacak.