Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde TSK'ye ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen 19'u çocuk 34 sivil, birçok merkezde düzenlenen eylem ve etkinliklerle anıldı.  

VAN 

HDP Van İl Örgütü, üzerinden 9 yıl geçen Roboski Katliamı’nda yaşamını yitirenleri yaptığı açıklamayla andı.  

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUHAYDER), Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri ile çok sayıda partili açıklamaya katıldı.  

HDP Edremit İlçe Eşbaşkanı Nedim Şipal, benzer bir katliamın farklı bir ülkede olması halinde hükümetin düşeceğine ancak Türkiye'de tek bir kişinin dahi yargılanmadığına dikkati çekti.  

Şipal, "Bu katliamda sorumluğu bulunanlar adeta ödüllendirildi ve ödüllendirilmeye devam ediyor. Roboski’de katledilenlerin ailelerine her türlü hukuksuzluk ve adaletsizlik reva görüldü" dedi.  

Faillerin yargılanmamasının yanı sıra katliamda yaşamını yitirenler için Diyarbakır’da yapılan Roboski Anıtı’na da tahammül edilmediğini hatırlatan Şipal, “İnsanlarımızı katleden AKP iktidarı, onların anılarına sahip çıkmamızdan da korkuyor. Roboski’yi de diğer katliamları da unutmayacağız ve unutturmayacağız. Adalet sağlanıncaya kadar Roboski’de donan kanımız toprağa karışmayacaktır” diye konuştu. 

DİYARBAKIR 

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaptı. “Roboski unutmadık unutturmayacağız” pankartının açıldığı açıklamaya, kentte bulunan siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra birçok yurttaş katıldı.  

Sık sık “Roboski’ye adalet, insanlığa adalet”, “Roboski’nin hesabı sorulacak” sloganlarının atıldığı açıklama, yaşamını yitirenler adına yapılan saygı duruşu il başladı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Ali Eroğlu, Roboski’de 34 yurttaşın bombalanması emrini verenlere ilişkin 9 yıldır hiçbir şekilde hukuki bir sonuç çıkmadığını dile getirerek, “Adalet yerini bulmadı” ifadesini kullandı. 

'ROBOSKİ YÜZÜNÜZÜN KARASIDIR' 

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun ise bu coğrafyada katliamlara uğramak için sadece Kürt olmanın yeterli olduğunu belirterek, Roboski’deki olayın kaçak mazot veya yanlış istihbarattan olmadığını, olayın tamamen Kürt sorunu olduğunu vurguladı. Hatun, “Bu coğrafyada Kürt olunca ölüm de meşrudur. Roboski sizin yüzünüzün karasıdır. Roboski’yle yüzleşin. Kim hangi yanlış istihbaratı verdiyse yargılansın. Dönemin başbakanı çıkıp bu konuyla ilgili bir açıklama yapsın. Bombalar atılırken uçaklar vardı da cenazeyi taşırken neden ambulans yoktu. Çünkü kendileri katletti ve Kürt’tür diye bir ambulans dahi göndermediler bölgeye” dedi.  

Açıklama anıt önüne bırakılan karanfiller ve sloganlarla son buldu.  

DERSİM  

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, Sanat Sokağı’nda açıklama yaptı. “Roboski’yi unutmadık, unutmayacağız” yazılı pankart açılırken, “Roboski’yi unutma, unutturma” sloganı atıldı.  

Açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, devletin savaş uçakları, çoğu çocuk ve genç olan 34 insanı bombalayarak katlettiğini hatırlatarak, katliamın üzerinden dokuz yıl geçmesine rağmen, sorumluların yargı önüne çıkarılmadığını, başlatılan soruşturmada şüphelilerin isimlerinin tespit edilmeden görevsizlik kararı verildiğini söyledi.  

Yeşil, “Roboski katliamının üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, bu katliamın failleri yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan kalıcı, adil ve onarıcı bir toplumsal huzur sağlanamayacaktır. Roboski’de yaşanan katliamın unutturulmasına müsaade etmeyeceğiz. Uluslararası alan dahil tüm hukuk ve siyasi zeminlerde hesap sorulmasını sağlamak için mücadele edeceğiz” dedi. 

ADANA 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, Roboski Katliamı'na yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklamayla yaşamını yitirenleri andı. Açıklamada, Roboski Katliamı'nın gerçek sorumluların bulunup yargılanması ve adaletin sağlanması talep edildi.  

HATAY  

İHD Hatay Şubesi de yazılı açıklama yaptı. Roboski Katliamı ile evrensel hukuk anlayışı temel alınarak yüzleşilmesini talep edilen açıklamada, "Türkiye yakın tarihinde yaşanan katliamların aydınlatılması ve toplumsal barışın inşa edilmesi için geçmiş ile yüzleşme sağlanmalıdır. Sınır hatlarında yaşanan yaşam hakkı ihlalleri ile ilgili etkin soruşturmalar yapılmalıdır" denildi.  

MERSİN 

HDP HDP Mersin İl Örgütü, partinin Toros İlçe Örgütü binasında açıklama yaptı. İHD Mersin Şubesi de düzenlediği basın toplantısıyla katledilenleri andı.  

URFA  

HDP Urfa İl Örgütü'nün yaptığı açıklamaya, partinin milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendika yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.  

Roboski Katliamı’nın Ankara, Diyarbakır ve Suruç katliamlarından farklı olduğunu ifade eden Öcalan, “Bu patlamalarda paravan örgütler ile katliamlar yapıldı. Ama Roboski TSK tarafından bir gece vakti yapılan bombardıman ile yapıldı. Cumhurbaşkanı’nın talimatı ile yapılan bir katliamdır. Hiç kimse yargılanmadı. İşte Kürt sorunu Roboski’dir. Bu göremeyen kör anlayış ile sorunlar derinleşiyor. Her yerde Roboski’yi haykırarak unutturmayacağız. Yüzleşmeniz gereken bir katliamdır” dedi. 

DİYARBAKIR  

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinan Azad-TJA) ve HDP Diyarbakır İl Örgütü, katliamı Roboski Parkı’nda düzenlediği açıklamayla kınadı.  

Açıklamaya, HDP milletvekilleri Semra Güzel ve Remziye Tosun ile HDP’li yöneticiler, TJA aktivistleri ve yurttaşlar katıldı.  

Açıklamanın yapılacağı parkın etrafına çok sayıda polis konumlandırılırken, park polislerce ablukaya alındı.  

“Em Jı Birnakin, Nadın Jı Birkırın-Unutmadık, unutturmayacağız” pankartının taşındığı açıklamada konuşan Tosun, Kürtlere karşı yapılan başta Roboski katliamı olmak üzere tüm katliamların faillerinin belli olduğunu söyledi. Roboski’de “kaçakçı-terörist” denilerek 34 canın katledildiğini belirten Tosun, “Unutmadık, unutturmayacağız” dedi.  

KOMİSYON ÖNERİSİ  

Devletin hakikatlerle yüzleşmesi gerektiğine değinen Tosun, şöyle dedi:  

“Devletin geçmişle yüzleşmesinde en önemli pratiklerden biri de, geçmişte yaşananların ‘hakikat hakkı’ çerçevesinde araştırılması ve yaşananların bir daha tekrarlanmayacağının garanti altına alınmasıdır. Kurulacak bir komisyon, Roboskili ailelerin acısını unutturmayacak ancak hafifletecektir. O yüzden hakikatlerin ortaya çıkarılması, katliam emrini veren ve uygulayan askeri-siyasi tüm sorumlularının bulunması ve yargı önüne çıkarılarak cezalandırılması; kalıcı, adil ve onarıcı bir adalet anlayışının yerleşmesine hizmet edecektir. Bizler, Roboski Katliamı’nın failleri yargı önüne çıkarılana denk mücadeleye devam edeceğiz.”  

Basın açıklaması “Kahrolsun Roboski katliamı” sloganı ve alkışlarla son buldu.  

BATMAN  

HDP Batman İl Örgütü de, Roboski Katliamı’na partinin merkez ilçe binasında yaptığı açıklamayla tepki gösterdi.   

"Unutamazsınız, perdeleyemezsiniz" yazılı pankartın asıldığı açıklamada konuşan HDP İl Yöneticisi Ruken Zeryan Işık, katliam sonrası Roboskili ailelerin yürüttükleri adalet mücadelesinin, siyasilerin hakaret, baskı ve tutuklamayla cevap bulduğunu anımsattı.  

Bugüne kadar sorumluların ortaya çıkarılmasını talep eden sivil toplum kurum ve kuruluşlarının baskı ve zor yolu ile engellenmeye çalışıldığını kaydeden Işık, "Milletvekilleri darp edildi, önceki dönem milletvekilimiz Ferhat Encu tutuklandı ve ardından tahliye edildi. Amed’de yapılan Roboski Anıtı, halkın iradesini gasp eden kayyım tarafından yıkıldı. Adalet, her çağ ve her toplum için hayati bir ilkedir. Bu hayati ilkenin hak ihlalleri ve katliamlar için tam zamanında işlemesi elzemdir. Roboski Katliamı’nın üzerinden 9 yıl geçti. Katiller ceza almadı, hak talebinde bulunan insanlara ise onlarca soruşturma açıldı. İktidar FETÖ’cü komutanları suçladı ancak yine de komutanlar yargı önüne çıkmadı" diye konuştu.  

İktidarın şiddetle devam eden savaş politikalarının her gün Kürtleri hedef almaya devam ettiğini dile getiren Işık, şöyle dedi:  

"İktidar, katledilen 34 canımızı hatırlatacak bir anıttan bile çekinmekte, kaybettiklerimizin anısına bu denli sahip çıkmamızdan korkmaktadır. Biz biliyoruz ki gün yakındır, Roboski’nin faillerini koruyanlar, sokak ortasında Kürt gençlerini, çocuklarını öldürenler elbet tarihe gömülecektir. Ne yaparlarsa yapsınlar, Roboski’yi de diğer katliamları da unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız." 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı